لینک‌های قابلیت دسترسی

خبر فوری
یکشنبه ۳۰ دی ۱۴۰۳ تهران ۱۷:۳۹

عراق مشارکت اسرائیل در ائتلاف تامین امنیت کشتیرانی در خلیج فارس را رد کرد


محمد علی حکیم اسرائیل را «موجودیتی صهیونیستی» نامید اما هم‌زمان، از خلیج فارس با عنوان «خلیج عربی» یاد کرد.
محمد علی حکیم اسرائیل را «موجودیتی صهیونیستی» نامید اما هم‌زمان، از خلیج فارس با عنوان «خلیج عربی» یاد کرد.

محمد علی حکیم، وزیر خارجه عراق، مشارکت اسرائیل در ماموریت ائتلاف آمریکایی برای تامین امنیت کشتی‌رانی در خلیج فارس را «غیرقابل قبول» خواند و آن را رد کرد.

وی اسرائیل را «موجودیتی صهیونیستی» نامید اما هم‌زمان، از خلیج فارس با عنوان «خلیج عربی» یاد کرد.

این نخستین واکنش علنی یکی از مقامات کشورهای منطقه، غیر از ایران، به ایفای نقشی از سوی اسرائیل در این ائتلاف است.

اسرائیل کاتز، وزیر خارجه اسرائیل، سه‌شنبه گذشته در نشست کمیته امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس کشورش، ضمن تاکید بر گام‌های آشکار کردن مناسبات اسرائیل با امیرنشین‌های خلیج فارس، گفت اسرائیل بخشی از ائتلاف تامین امنیت آبراه منطقه در برابر «تهدیدهای ایران» است.

مقامات ارشد دولت و فرماندهان نظامی ایران به این اظهارات وزیر خارجه اسرائیل واکنش تندی نشان داده و از جمله تاکید کردند که حضور اسرائیل در خلیج فارس و نزدیکی آبراه هرمز «عواقب فاجعه‌باری خواهد داشت».

اما مقامات کشورهای دیگر منطقه تا حال به سخنان وزیر خارجه اسرائیل واکنش نشان نداده بودند.

به گزارش خبرگزاری‌ها، محمد حکیم وزیر خارجه عراق روز دوشنبه ۲۱ مرداد در توئیتی نوشت: «عراق مشارکت نیروهای موجودیت صهیونیستی در هر قوای نظامی برای تامین امنیت کشتی‌ها در عبور آنها از "خلیج عربی" (خلیج فارس) را رد می‌کند».

وی در این توئیت افزود: «کشورهای عرب بدون نیاز به کمک خارجی، از توان تامین امنیت آبراه راهبردی خلیج (فارس) برخوردار هستند».

وزیر خارجه عراق این را نیز نوشت که کشورش در جستجوی «کاهش تنش در منطقه از راه مذاکرات بی‌سر و صدا» است اما «وجود نیروهای غربی در منطقه تنش‌ها را افزایش می‌دهد».

آقای حکیم همچنین روز دوشنبه در جریان رایزنی تلفنی با سامح شکری وزیر خارجه مصر این موضع را تکرار کرد.

در پی اقدام ماه گذشته ایران در توقیف نفتکشی با پرچم بریتانیا در آب‌های منطقه، اندکی پس از توقیف نفتکش عظیم حامل نفت ایران در جبل‌الطارق، آمریکا طرح تشکیل ائتلاف برای رفت‌وآمد امن کشتی‌ها در خلیج فارس و آبراه هرمز را مطرح کرد.

مایک پمپئو وزیر خارجه آمریکا هفته گذشته گفت واشینگتن از ۶۰ کشور برای پیوستن به ائتلاف دعوت کرده است.

اما به نوشته تایمز اسرائیل، «معلوم نیست از اسرائیل خواسته شده است که در این ائتلاف شرکت کند» یا نه.

وزیر خارجه اسرائیل هفته پیش گفته بود کشورش از «جنبه‌های اطلاعاتی و سایر اموری که در آن برتری نسبی دارد» بخشی از ائتلاف است؛ وی اشاره‌ای به حضور مستقیم نظامیان یا ناوچه‌های اسرائیلی در این ائتلاف نکرده بود.

اسرائیل کاتز در نشست کمیته امنیت ملی مجلس کشورش افزوده بود، حضور بریتانیا در ائتلاف حائز اهمیت است.

بریتانیا در جریان دیدار هفته گذشته دومینیک راب وزیر خارجه دولت جدید این کشور با مایک پومپئو در واشینگتن، به درخواست آمریکا پاسخ مثبت داد، که این امر با استقبال وزیر خارجه آمریکا روبرو شد.

سایر متحدین مهم واشینگتن از جمله استرالیا تا حال چنین تعهدی نداده‌اند؛ فرانسه و آلمان مشارکت را رد کرده‌اند.

علی‌رضا تنگسیری فرمانده نیروی دریایی سپاه پاسداران روز یکشنبه گفت، هرگونه حضور اسرائیل در آب‌های خلیج فارس «ممکن است باعث بروز جنگ در منطقه شود».

وی در مصاحبه با شبکه لبنانی «المیادین» افزود، آمریکا و انگلیس باید مسئولیت هر گونه حضور اسرائیل در این آب‌ها را برعهده بگیرند.

در این میان، مخالفت آشکار وزیر خارجه عراق با مشارکت اسرائیل در ائتلاف دریایی تامین امنیت تردد کشتی‌ها در خلیج فارس در حالی است که بغداد در برابر گزارش‌های متعدد یک ماه اخیر در خصوص حملات اسرائیلی به خاک عراق سکوت کرده است.

بر اساس گزارش‌های منطقه‌ای و تایید برخی مقامات در رسانه‌های اسرائیلی، دست‌کم دو مورد «حمله اسرائیل» به پایگاه‌های حشدالشعبی در خاک عراق در کمتر از ده روز «برای ضربه زدن به نیروهای هم‌پیمان با ایران و انفجار انبارهای موشکی سپاه پاسداران ایران» انجام شد.

XS
SM
MD
LG