با کاهش دما و همچنین تداوم آلودگی در برخی مناطق ایران، مقامهای ۲۶ استان از تعطیلی مدارس به منظور «مدیریت مصرف انرژی» خبر دادند و گزارشها حاکی از توقف فعالیت نیروگاههای برق در سه استان است.
تمامی مقاطع تحصیلی در ۲۳ استان ایران برای روز دوشنبه ۲۶ آذر تعطیل و غیرحضوری اعلام شدهاند و فعالیت ادارات دولتی هم در اکثر این استانها تعطیل است.
همچنین در استان خوزستان مدارس ۲۲ شهر، در استان کرمان مدارس هشت شهر، و در استان یزد نیز مدارس مقطع ابتدایی تعطیل اعلام شدهاند.
مقامهای این استانها با اشاره به برودت هوا یا گرد و غبار و آلودگی، همگی از «مدیریت انرژی» و «جلوگیری از افت فشار گاز در شبکه سراسری» سخن گفتهاند.
در ادامه تعطیلیهای اعمال شده برای مدیریت مصرف انرژی در ایران، استان آذربایجان غربی از ادامه تعطیلی مدارس و ادارات در روز سه شنبه خبر داد.
مدیرکل مدیریت بحران استانداری اصفهان نیز اعلام کرد همه مقاطع تحصیلی آموزش و پرورش و دانشگاهها تا پایان هفته جاری غیرحضوری خواهد بود.
در تهران نیز اداره کل هواشناسی استان میگوید از امروز تا روز جمعه انتظار میرود بهتدریج غبار محلی و انباشت آلایندهها و کاهش کیفیت هوا بهویژه در مناطق پرتردد شهری رخ دهد.
روز دوشنبه مسعود پزشکیان با اشاره به شرایط پیش آمده از مردم «عذرخواهی» کرد.
مقامهای استانی تعطیلی مدارس و ادارات در نقاط مختلف ایران را در ارتباط با «مدیریت انرژی» و «جلوگیری از افت فشار گاز در شبکه سراسری» توضیح دادهاند.
بحران سوخت در نیروگاههای برق
در همین حال خبرگزاری فارس روز دوشنبه گزارش داد که «تمام نیروگاههای برق» استانهای گلستان و لرستان از روز یکشنبه از مدار خارج شدند و نیروگاه مپنا بندرعباس نیز از ۱۰ روز پیش به دلیل قطع گاز به فعالیت پایان داده است.
این رسانه نزدیک به سپاه پاسداران بر اساس «آمار وزارت نیرو» اعلام کرده هشت هزار مگاوات از نیروگاههای ایران که تأمین برق ۱۵ میلیون نفر در شمال کشور را برعهده دارند به دلیل «نداشتن گاز و گازوئیل در آستانه خاموشی قرار دارند» و ۱۷ نیروگاه برای تولید برق سوخت در اختیار ندارند.
طی روزهای اخیر به دلیل کمبود سوخت شامل گاز و سوخت مایع، قطع برق در سراسر ایران از سر گرفته شده است.
به گفته حسن موسوی، سخنگوی شرکت ملی گاز ایران، در روز شنبه حدود ۸۵۰ میلیون مترمکعب گاز شیرین به شبکه سراسری تزریق شد که ۶۰۱ میلیون متر مکعب آن (معادل ۷۱ درصد) به بخش خانگی، تجاری و صنایع جزء اختصاص یافت.
این مقام وزارت نفت میزان مصرف بخش خانگی به تنهایی را اعلام نکرد و تنها گفت که مقدار گاز مصرفی در بخش خانگی، تجاری و صنایع جزء نسبت به زمان مشابه در سال قبل ۱۷ درصد افزایش یافت.
گذشته از میزان بالای هدر رفتگی در شبکه فرسوده گاز ایران، مشخص نیست چه میزان از رقم ۸۵۰ میلیون متر مکعب برای صادرات به ترکیه و عراق اختصاص یافته و چه مقداری از آن هم به نیروگاههای برقی و صنایع عمده و پتروشیمیها رسید.
محسن پاکنژاد، وزیر نفت ایران، هم گفته است تمام خطوط لوله اصلی و ایستگاههای تقویت فشار در مدار تولید قرار دارند.
با این حال در روزهای اخیر گزارشهایی درباره قطع یا افت فشار گاز در استانهای آذربایجان شرقی، خراسان رضوی، خراسان جنوبی، اردبیل و مازندران منتشر شده و هشدارهایی درباره قطع گاز در استانهای شمالی ایران داده شده است.
این در حالی است که سرمای شدید نیمه شمالی ایران را فرا گرفته و دمای هوا در برخی شهرها تا نزدیک به منفی ۲۰ درجه سانتیگراد رسیده است.
مسعود پزشکیان، رئیس جمهور ایران، خواستار کاهش دو درجهای دما در خانهها شده و در دو روز گذشته شمار زیادی از اعضای دولت او پیامهای ویدئویی مشابهی منتشر کردهاند.