لینک‌های قابلیت دسترسی

خبر فوری
یکشنبه ۴ آذر ۱۴۰۳ تهران ۰۹:۵۹

رئیس جمهور آلمان برای اولین بار سالگرد انقلاب ۵۷ را «تبریک نمی‌گوید»


فرانک-والتر اشتاین‌مایر، رئیس‌جمهوری آلمان
فرانک-والتر اشتاین‌مایر، رئیس‌جمهوری آلمان

بنا بر گزارش‌ها قصد فرانک-والتر اشتاین‌مایر، رئیس‌جمهوری آلمان، بر خلاف سنت هرساله خود، امسال این بوده است که برای نخستین بار برای سال‌روز انقلاب ۵۷ پیام تبریکی برای همتای ایرانی خود ارسال نکند.

به گزارش رسانه‌های آلمان و اسرائیل، در بیانیه دفتر رئیس‌جمهوری آلمان که شنبه ۱۹ بهمن صادر شد، آمده است «با توجه به رویدادهای ماه‌های گذشته در ایران، رئیس‌جمهوری آلمان فدرال امسال پیامی نخواهد فرستاد».

اما یک روز بعد، روزنامه آلمانی «تاگس اشپیگل» نوشت که سفارتخانه آلمان در ایران روز شانزدهم بهمن «بدون هماهنگی» و به اشتباه پیامی «انتقادی» به مناسبت ۲۲ بهمن برای رئیس جمهوری ایران فرستاده است، اما پس از دریافت نظر رئیس جمهوری آلمان، به مقامات ایرانی اطلاع داده که این پیام قرار بوده فرستاده نشود.

به نظر می‌رسد اشاره بیانیه دفتر رئیس‌جمهوری آلمان به «رویدادهای ماه‌های گذشته» که باعث تبریک نگفتن امسال آلمان به حسن روحانی شده، کشته شدن تظاهرکنندگان ایرانی در اعتراض‌های آبان و نیز حمله موشکی ایران به پایگاه آمریکا در عراق باشد که اثرات مغزی بر ۶۴ سرباز آمریکایی داشته‌است.

خبرگزاری رویترز شمار کشته‌های آبان در سرکوب خشونت‌بار معترضان را تا ۱۵۰۰ نفر نیز اعلام کرده‌است.

ایران هم در صحنه داخلی و هم در عرصه بین‌المللی، در پنج هفته اخیر درگیر رویدادهای ناشی از ساقط شدن هواپیمای مسافربری اوکراینی با موشک پدافند هوایی سپاه پاسداران نیز هست؛ رویدادی که ۱۷۶ کشته داشت.

روزنامه اسرائیلی جروزالم پست یکشنبه ۲۰ بهمن نوشته است که خودداری رئیس‌جمهوری آلمان از ارسال پیام سال‌روز انقلاب، شکستن عرف دیپلماتیک رایج در مناسبات آلمان و ایران است.

روسای جمهوری آلمان در یک سنت، همواره پیام شادباش برای سال‌روز انقلاب ایران ارسال کرده بودند.

آقای اشتاین‌مایر سال گذشته، در چهلمین سالگرد پیروزی انقلاب، «به نام ملت آلمان» پیام «تبریک صمیمانه» خود را برای حسن روحانی، همتای ایرانی‌اش، ارسال کرده و نوشته بود که کشورش «هرچه در توان» دارد برای حفظ توافق هسته‌ای با ایران انجام خواهد داد.

پیام سال گذشته آقای اشتاین‌مایر در چهلمین سالروز انقلاب در سفارت جمهوری اسلامی ایران و سپس برافراشتن پرچم جمهوری اسلامی در محوطه نهاد ریاست جمهوری آلمان در زمان حضور سفیر جدید ایران در آلمان برای تقدیم استوارنامه‌اش، با انتقاد ریچارد گرنل، سفیر آمریکا در آلمان، و نیز مخالفان ارتباط میان آلمان و ایران روبه‌رو شده بود.

ریچارد گرنل ۱۷ بهمن امسال نیز گفته است که «آلمان مسئولیت اخلاقی دارد تا قاطعانه و به‌طور روشن به ایران بگوید که نقض حقوق بشر مردم شما، کشتن تظاهرکنندگان در خیابان‌ها، پرت کردن همجنس‌گرایان از ساختمان‌های بلند غیرقابل قبول است».

به گزارش فاکس نیوز، سفیر آمریکا در برلین افزوده است که مشارکت در جشن گرفتن حیات این رژیم، ارسال «پیامی متناقض» برای مسئولان ایران محسوب خواهد شد.

در همین حال، روزنامه اسرائیلی جروزالم پست یکشنبه ۲۰ بهمن نوشته است که از طریق وزارت خارجه آلمان آگاه شده که هایکو ماس، وزیر خارجه آلمان، سال‌روز انقلاب ایران را که این هفته است، «جشن می‌گیرد».

جروزالم پست ننوشته که «جشن گرفتن» آقای ماس به چه صورتی خواهد بود. اما به نظر می‌رسد منظور، اعزام نمایندگانی از سوی دولت آلمان در سطوح مختلف معمولاً در آیین‌های انقلاب، استقلال یا جشن‌های ملی حکومت‌های کشورهایی که با آنها رابطه دارند، شرکت می‌کنند.

برخی رسانه‌های جمهوری اسلامی ایران یکشنبه نوشتند، با وجود فشار آمریکا بر آلمان، نمایندگانی از دولت برلین در آیین سال‌روز انقلاب حضور خواهند داشت.

ریچارد گرنل که یکی از فعال‌ترین سفیران دولت دونالد ترامپ در جهان است، از آغاز دوره سفارتش در برلین با رصد مراودات آلمان در ارتباط با ایران، فعالانه از آن انتقاد می‌کند و دولت آلمان را به درپیش گرفتن سیاست‌های مشابه آمریکا علیه جمهوری اسلامی، فرا می‌خواند.

هفته گذشته گروهی از چهره‌های سرشناس ایرانی ساکن آلمان، ازجمله از پرستو فروهر، نرگس اسکندری گرونبرگ، منیره برادران، بهروز اسدی، فریبرز جعفرپور، مهدی جعفری گرزینی و شکری طریق در دیداری با مالو درایز، نخست‌وزیر ایالت راین‌لندفالتس آلمان خواستار تصحیح سیاست آلمان در برابر جمهوری اسلامی شده بودند.

اوایل هفته جاری نیز شماری از فعالان حقوق بشر و از جمله مینا احدی، رؤیا حکاکیان و همچنین از سوی شاهین نجفی، خواننده ایرانی خواستار خودداری رئیس جمهوری آلمان از ارسال پیام تبریک ۲۲ بهمن شده بودند.

همچنین به گزارش جروزالم پست، محمد تانری‌وردی، یکی از مسئولان شورای «جامعه کردهای آلمان» هفته گذشته در بیانیه‌ای، از هایکو ماس خواست از مشارکت در جشن «رژیم مذهبی- فاشیستی» تهران خودداری کند.

در بیانیه «جامعه کردهای آلمان» آمده‌است که آیین‌های سال‌روز انقلاب، «بی‌احترامی به قربانیان رژیم ملاهاست» و «آلمان مسئولیت تاریخی دارد که نمی‌توان آن را به سادگی کنار بگذارد».

به نظر می‌رسد اشاره بیانیه «جامعه کردهای آلمان» به «مسئولیت تاریخی» آلمان در وقوع هولوکاست باشد.

XS
SM
MD
LG