لینک‌های قابلیت دسترسی

خبر فوری
شنبه ۲۹ دی ۱۴۰۳ تهران ۰۵:۱۳

کابینه امنیتی اسرائیل با توافق آتش‌بس غزه و آزادی گروگان‌ها موافقت کرد


فلسطینیان در صف غذا در خان یونس در جنوب نوار غزه، ۲۸ دی ۱۴۰۳، پیش از اجرایی شدن آتش‌بس
فلسطینیان در صف غذا در خان یونس در جنوب نوار غزه، ۲۸ دی ۱۴۰۳، پیش از اجرایی شدن آتش‌بس

دفتر نخست‌وزیر اسرائیل می‌گوید کابینه امنیتی این کشور با توافق آتش‌بس در غزه و بازگشت گروگان‌ها موافقت کرده است.

خبرگزاری رویترز گزارش داده که این تصمیم پیش از نشست کابینه کامل اسرائیل اعلام شده است.

بر اساس بیانیه دفتر نخست‌وزیری که روز جمعه ۲۸ دی منتشر شد، کابینه فراگیر اسرائيل قرار است ساعت ۳:۳۰ بعدازظهر همین روز به وقت محلی (۱۳:۳۰ به وقت گرینویچ) برای تصویب نهایی این توافق تشکیل جلسه دهد.

بنیامین نتانیاهو اعلام کرده که انتظار می‌رود این توافق از روز یکشنبه ۳۰ دی ماه اجرایی شود و اولین گروه از گروگان‌ها به خانه بازگردند.

به این ترتیب و در صورت تحقق این امر، توافق آتش‌بس یک روز پیش از مراسم تحلیف دونالد ترامپ اجرایی خواهد شد.

دفتر نخست‌وزیر اسرائیل بامداد جمعه تأیید کرده بود که تیم‌های مذاکره در دوحه توافقنامه آتش‌بس غزه و آزادی گروگان‌ها را امضا کردند.

بنیامین نتانیاهو نشست کابینه اصلی خود را که ابتدا گفته بود شنبه شب برگزار می‌کند، در پی تغییر تصمیم، به عصر جمعه موکول کرد تا در روند اجرای آن از ظهر یکشنبه وقفه ایجاد نشود.

رونن بار، رئیس شباک، صبح امروز به نتانیاهو و وزیران کابینه گفت که عدم رسمیت توافق از سوی دولت تا شامگاه امروز، ممکن است همه امور را دست کم برای یک روز دیگر متوقف کند و هر وقفه‌ای در آن، ممکن است کل روند را با مخاطره روبه‌رو کند.

براساس اعلام دفتر نخست‌وزیر اسرائیل، انتظار می‌رود گروه افراطی حماس، طبق توافق آتش‌بس، در روز یکشنبۀ پیش رو نخستین گروگان‌ها را آزاد کند. این توافق پس از ۱۵ ماه جنگی به دست آمده که موجب تخریب کامل این منطقه شده است.

گروه حماس که از سوی آمریکا و اتحادیه اروپا گروه تروریستی شناخته می‌شود، روز جمعه در بیانیه‌ای اعلام کرد که موانع مرتبط با شرایط توافق آتش‌بس غزه برطرف شده است.

در نوار غزه، روز جمعه جنگنده‌های اسرائیلی همچنان به حملات سنگین خود ادامه می‌دهند و بر اساس اعلام خدمات اورژانس غیرنظامی در این باریکه، دست‌کم ۱۰۱ فلسطینی، از جمله ۵۸ زن و کودک، از زمان اعلام این توافق در روز چهارشنبه کشته شده‌اند.

بر اساس اعلام رسانه‌ها در مرحله نخست این توافق سه مرحله‌ای، در شش هفته، گروه حماس ۳۳ گروگان اسرائيلی شامل تمامی زنان نظامی و غیرنظامی، کودکان و مردان بالای ۵۰ سال را آزاد خواهد کرد.

در مقابل اسرائیل در پایان مرحله اول، تمامی زنان و کودکان فلسطینی زیر ۱۹ سال را که در زندان‌های اسرائیلی نگهداری می‌شوند، آزاد خواهد کرد. تعداد کل فلسطینیان آزادشده به تعداد گروگان‌های رها شده بستگی خواهد داشت و می‌تواند بین ۹۹۰ تا هزار و ۶۵۰ نفر باشد که شامل مردان، زنان و کودکان می‌شود.

همچنین، برخی از اعضای تندرو ائتلاف نتانیاهو با این توافق مخالفت کرده‌اند و آن را تسلیم شدن در مقابل حماس توصیف کرده‌اند.

ایتامار بن‌گویر، وزیر امنیت ملی اسرائیل، تهدید کرده که اگر توافق تأیید شود، استعفا خواهد داد، اما گفته است که دولت را سرنگون نخواهد کرد. بتسال‌ئل اسموتریچ، وزیر دارایی اسرائیل، نیز تهدید کرده که اگر دولت پس از شش هفته اول آتش‌بس به جنگ بازنگردد، از دولت خارج خواهد شد.

روز پنجشنبه اسرائیل گروه حماس را به «بحران در لحظه آخر» متهم کرده و اعلام کرده بود که رأی‌گیری در کابینه امنیتی به تعویق افتاده است.

با این حال آنتونی بلینکن، وزیر خارجه ایالات متحده، شامگاه پنجشنبه گفت اطمینان دارد که اجرای آتش‌بس طبق برنامه از روز یکشنبه آغاز خواهد شد.

نشست خبری آقای بلینکن با اتهاماتی که از سوی دو نفر از حاضران علیه او مطرح شد برای لحظاتی با وقفه و اختلال همراه بود. پیش از وزیر خارجه آمریکا، سخنگوی شورای امنیت ملی کاخ سفید هم نسبت به رفع مسائل پیش آمده و شروع اجرای توافق ابراز خوش‌بینی کرده بود.

از سوی دیگر، رئیس‌جمهور منتخب آمریکا می‌گوید در مذاکرات نهایی توافق آتش‌بس غزه و اسرائیل «نقشی حیاتی» داشته است.

دونالد ترامپ ادعا کرد که توانسته شکل و مسیر گفت‌وگوها به سرعت تغییر دهد و حالا مایل است که آتش‌بس پیش از مراسم تحلیفش اجرایی شود.

رئیس جمهور منتخب ایالات متحده همچنین مدعی شد که جو بایدن «هیچ‌کاری در این زمینه نکرده است».

«بحران لحظه آخر»

به تعویق افتادن جلسه کابینه امنیتی اسرائیل پس از آن اعلام شد که دفتر بنیامین نتانیاهو بدون ذکر جزئیات گروه افراطی حماس را متهم کرد که در تلاش برای کسب امتیازات بیشتر، بخش‌هایی از توافق را زیر پا گذاشته است.

به نوشته دفتر بنیامین نتانیاهو، حماس «با ایجاد بحران در لحظه آخر» خُلف وعده کرده است.

به گفته دیوید منسر، سخنگوی دولت اسرائیل، خواسته‌های جدید حماس در ارتباط با موضوع استقرار نیروهای اسرائیلی در کریدور فیلادلفی است.

برخی رسانه‌های اسرائیلی پیش از آن موضوع اختلاف را مربوط به هویت چند زندانی گزارش کرده بودند.

با این حال سامی ابوزهری و عزت الرشق، دو مقام ارشد گروه افراطی حماس، روز پنجشنبه اتهامات اسرائیل را «بی اساس» خواندند و مدعی شدند که این گروه به توافق اعلام شده از سوی میانجیگرها «متعهد است».

وزارت خارجه مصر نیز در بیانیه‌ای تاکید کرد که آتش‌بس باید «بدون تاخیر» آغاز شود.

جنگ کنونی غزه پس از آن آغاز شد که گروه افراطی حماس با حمله به جنوب اسرائیل حدود ۱۲۰۰ تن را کشت و نزدیک به ۲۵۰ تن را به گروگان برد.

اسرائیل در واکنش، عملیاتی نظامی را در سراسر نوار غزه آغاز کرد که به گفته مقام‌های زیر نظر حماس، تاکنون بیش از ۴۶ هزار کشته برجای گذاشته است.

ریک پی‌پرکورن، نماینده سازمان جهانی بهداشت در اراضی فلسطینی، روز پنجشنبه گفت که تنها برای بازسازی سیستم بهداشتی ویران‌شده غزه احتمالا به دست‌کم ۱۰ میلیارد دلار طی پنج تا هفت سال آینده نیاز است.

XS
SM
MD
LG