لینک‌های قابلیت دسترسی

خبر فوری
یکشنبه ۴ آذر ۱۴۰۳ تهران ۰۶:۳۱

نتانیاهو: برجام ما را به جهان عرب نزدیک کرد


بنیامین نتانیاهو، نخست وزیر اسرائیل از یک امتیاز برجام برای اسرائیل سخن گفته است؛ نزدیک کردن اسرائیل به دنیای عرب.

به گفته او، روند نزدیکی و عادی سازی مرحله به مرحله اسرائیل با مهم‌ترین کشورهای دنیای عرب از این به بعد نیز باید ادامه یابد.

بنیامین نتانیاهو در حالی از این «فایده» برجام برای اسرائیل سخن گفته که نه تنها از روند مذاکرات دولت پیشین آمریکا با ایران به‌شدت ناخشنود بود، بلکه بعد از دستیابی به توافق هسته‌ای میان ایران و قدرت‌های جهانی نیز به مخالفت سرسختانه با آن ادامه داد.

اکنون در حالی که حدود چهار ماه از خروج آمریکا از برجام سپری شده و با وجود تلاش سه قدرت اروپایی، به گفته نتانیاهو برجام دیگر «با فروپاشی روبه‌رو شده» و «به تاریخ پیوسته است»، او تاکید کرده که برجام کاری را برای اسرائیل کرد که تا پیش از آن ظاهرا یک رویای نه چندان دست یافتنی برای این کشور محسوب می‌شد.

به گزارش رسانه‌های اسرائیل، بنیامین نتانیاهو دوشنبه ۱۲ شهریور تاکید کرد که «برجام از هر حیث یک توافق بد بود غیر از نزدیک کردن اسرائیل به دنیای عرب».

نتانیاهو اضافه کرد که سیر این نزدیکی «در ابعادی است که تا پیش از این شناختی از آن نداشتیم و تا همین چند سال پیش در خیال ما هم نمی‌گنجید، و یکی از هدف‌های بزرگ اسرائیل، تداوم این روند است».

به گفته نخست وزیر اسرائیل، این روند «امید» ایجاد می‌کند و «در نهایت به صلح می‌انجامد؛ هر چند که باید اذعان کرد که دشمنان زیادی نیز در منطقه و ماورای آن وجود دارند».

هر چند نخست وزیر اسرائیل به نام «کشورهای محوری دنیای عرب» که اسرائیل به آنها بر اثر تهدیدهای ناشی از ایران نزدیک شده، اشاره نکرد، اما همه شواهد نشان می‌دهد که منظور او بیش از هر کشور دیگری، عربستان است.

مناسبات عربستان در سه سال گذشته با ایران در تیره ترین موقعیت خود بوده است. طیف گسترده ای از عملکردهای ایران، بویژه در قبال منطقه، عربستان و کشورهای عربی بسیاری را از بلندپروازی‌های ایران عمیقا نگران کرده است.

مقامات ارشد اسرائیل مانند یووال اشتاینیتز، وزیر ارشد حزب لیکود، پیش‌تر تاکید کرده بودند که مناسبات کشورشان با حکومت‌های مرکزی دنیای عرب از چند سال قبل در زمینه نگرانی مشترک از سیاست‌های هسته‌ای و منطقه‌ای ایران، آغاز شده و در دوره اخیر به اوج خود رسیده است اما غیر علنی نگه داشتن ابعاد این روابطو همکاری‌ها «تنها به خواسته سران کشورهای عرب است».

نخست وزیر اسرائیل در جمع بندی وضعیت اسرائیل در سال کنونی عبری که یکشنبه ۱۸ شهریور به پایان می‌رسد و در آستانه سال نوی عبری برای کارکنان وزارت خارجه کشورش، که خود نیز سرپرستی آن را در دست دارد، سخنرانی کرده بود.

همزمان در این روز، آویگدور لیبرمن وزیر دفاع اسرائیل در نشست مدیران ارشد در اورشلیم/بیت‌المقدس گفت که کشورهای عرب مدت‌ها است که در گفت‌وگوها با اسرائیل «دیگر مسئله فلسطین و فلسطینیان را مطرح نمی کنند» و موضوع‌هایی مانند «خطرات ایران» و امنیت منطقه در صدر این گفت‌و‌گوها قرار دارد.

لیبرمن همزمان در این نشست برای نخستین بار آشکارا گفت که اسرائیل در تعقیب هدف‌های وابسته به ایران «خود را به حمله به سوریه محدود نمی‌بیند و دستش در حمله به این اهداف در هر جا باز است و این آزادی عمل خود را حفظ خواهد کرد».

وزیر دفاع اسرائیل به طرز بی‌سابقه‌ای تاکید کرد که حملات کشورش علیه هدف‌های ایرانی شامل عراق نیز می‌شود؛ عراق و ایران هنوز به این سخنان لیبرمن واکنش نشان نداده‌اند.

با سخنان وزیر دفاع اسرائیل روشن است که این کشور در حالی به پیشواز سال نوی عبری می‌رود که غیر از حمله به هدف‌های نظامی ایران در سوریه، در دوره پیش رو، حمله به هدف‌های متعلق به ایران و هم‌پیمان آن در دیگر نقاط منطقه را نیز در سرلوحه امور نظامی خود قرار داده و بر اساس گفته روز دوشنبه بنیامین نتانیاهو به نظر می‌رسد که «کشورهای محوری دنیای عرب» نیز حامی این اقدامات اسرائیل هستند.

XS
SM
MD
LG