یولیا سویریدنکو، وزیر اقتصاد اوکراین، اعلام کرد که در مذاکرات با ایالات متحده برای دستیابی به یک توافق جامع شراکت اقتصادی، که شامل بخش مواد معدنی نادر نیز میشود، «پیشرفت چشمگیری» حاصل شده است.
او روز چهارشنبه ۲۷ فروردین در شبکه اجتماعی ایکس نوشت که اگرچه تیمهای دو طرف همچنان در حال کار بر روی جزئیات توافق هستند، «بخش زیادی از مسائل از پیش حل شدهاند».
وی افزود: «ما اکنون با طرف آمریکایی توافق کردهایم که این پیشرفت را در قالب یادداشت تفاهم ثبت کنیم. در حال آمادهسازی برای نهاییسازی رسمی این توافق در آینده نزدیک هستیم»، اما زمان مشخصی را ذکر نکرد.
دولت دونالد ترامپ، رئیسجمهور آمریکا، تأمین مواد معدنی نادر برای آمریکا را، بهویژه در سایه رقابت فزاینده جهانی با چین، در اولویت راهبردی قرار داده است. توافق با اوکراین در این چارچوب، اقدامی برای تنوعبخشی به منابع و کاهش وابستگی به چین تلقی میشود.
از نگاه ترامپ، این توافق همچنین راهی برای جبران میلیاردها دلاری است که واشینگتن در قالب پشتیبانی نظامی و اقتصادی در جنگ با روسیه به اوکراین اختصاص داده است.
گفتوگوها دربارهٔ آتشبس در جنگ، بهصورت موازی با مذاکرات شراکت اقتصادی در حال انجام است.
سویریدنکو گفت که پس از نهایی شدن متن، پیشنویس توافق باید به تصویب پارلمان اوکراین (ورخوونا رادا) برسد تا با منافع ملی بلندمدت این کشور همخوانی داشته باشد.
او تأکید کرد: «این توافق فرصتهایی برای سرمایهگذاری و توسعه در اوکراین ایجاد خواهد کرد و شرایط را برای رشد ملموس اقتصادی هر دو کشور، یعنی اوکراین و ایالات متحده، فراهم میسازد».
این اظهارات سویریدنکو یک روز پس از آن منتشر شد که ولودیمیر زلنسکی، رئیسجمهور اوکراین، گفتوگوهای اخیر با آمریکا را «مثبت» ارزیابی کرد، بهویژه در زمینه مذاکرهای موازی دربارهٔ منابع راهبردی همچون مواد معدنی حیاتی که برای فناوریهای نوین و امنیت ملی حیاتی هستند.
زلنسکی تأیید کرد که دیدارهای متعددی در حال برگزاری است و خواستار توجه عمومی به روند این گفتوگوها شد.
با این حال، مذاکرات در سایه تنشهای ادامهدار میان ترامپ و زلنسکی جریان دارد.
ترامپ در ۳۰ مارس زلنسکی را متهم کرد که قصد عقبنشینی از توافق مواد معدنی حیاتی با واشنگتن را دارد و هشدار داد این اقدام پیامدهای جدی خواهد داشت.
این اتهام پس از گزارشی از بلومبرگ مطرح شد که نشان میداد اوکراین در حال بررسی تغییراتی در پیشنویس توافق برای جذب سرمایهگذاری بیشتر آمریکاست.
با نزدیکتر شدن کییف و واشینگتن به نهاییسازی توافق شراکت اقتصادی گسترده و توافق منابع معدنی راهبردی، این گفتوگوها میتواند ساختار اقتصاد پساجنگ اوکراین و موازنه ژئوپولیتیکی زنجیره تأمین انرژی و فناوری در اروپا و فراتر از آن را دگرگون کند.