لینک‌های قابلیت دسترسی

خبر فوری
سه شنبه ۶ آذر ۱۴۰۳ تهران ۰۱:۱۰

رئیس سازمان اطلاعات بریتانیا: تردید دارم خامنه‌ای قصد توافق داشته باشد


ریچارد مور، رئیس ام‌آی۶
ریچارد مور، رئیس ام‌آی۶

ریچارد مور، رئیس سازمان اطلاعات بریتانیا، روز پنج‌شنبه ۳۰ تیر اعلام کرد که نسبت به قصد رهبر جمهوری اسلامی برای بازگشت به برجام تردید دارد.

به‌گزارش خبرگزاری فرانسه، آقای مور در همایش امنیتی آسپن گفت: «فکر نمی‌کنم رهبر ایران دنبال توافق باشد. در عین حال ایرانی‌ها نمی‌خواهند به مذاکرات خاتمه بدهند تا بتوانند کمی بیشتر آن را کش بدهند.»

این مقام اطلاعاتی بریتانیا در این همایش در کلرادو، دستیابی به توافق درباره احیای برجام را «بهترین ابزار برای محدود کردن برنامه هسته‌ای» جمهوری اسلامی خواند، اما تأکید کرد: «متقاعد نشده‌ام که به این نقطه خواهیم رسید.»

پس از توقف مذاکرات احیای برجام در وین در اسفند سال گذشته، ایران و آمریکا یکدیگر را مقصر توقف این مذاکرات معرفی می‌کنند. با این حال دو کشور در هشتم تیر امسال مذاکرات غیرمستقیمی را در دوحه قطر برگزار کردند که این دور از مذاکرات هم «بی‌نتیجه» به پایان رسید.

رئیس سازمان اطلاعاتی بریتانیا در جریان همایش امنیتی آسپن با بیان این‌که توافق «کاملاً روی میز است»، افزود: «فکر نمی‌کنم که چینی‌ها و روس‌ها مانع توافق شوند، اما فکر نمی‌کنم ایرانی‌ها به‌دنبال توافق باشند.»

رئیس سی‌آی‌ای نیز در جریان این همایش گفت: «بهترین برآورد اطلاعاتی ما این است که ایرانی‌ها تلاش‌های تسلیحاتی را که تا سال ۲۰۰۴ در جریان بود و سپس به حالت تعلیق درآورده بودند، از سر نگرفته‌اند.»

ویلیام برنز همچنین با تأکید بر اهمیت این موضوع افزود: «بدیهی است که ما در سی‌آی‌ای و در سراسر جامعه اطلاعاتی ایالات متحده تمرکز بسیار بسیار دقیقی روی این مسئله داریم.»

هم‌زمان با ابراز بدبینی مقام‌های غربی در مورد سرانجام مذاکرات احیای برجام، دو روز پیش دو سناتور سرشناس ایالات متحده طرحی را ارائه کردند که در صورت تصویب، کارگروهی مشترک زیر نظر وزارت خارجه آمریکا برای رصد دائم و نظارت بر فعالیت‌های هسته‌ای و موشکی ایران ایجاد خواهد شد.

به‌گفته سناتور گراهام، در صورت به تصویب رسیدن این طرح، موسوم به «قانون پایش قابلیت تسلیحات هسته‌ای ایران در سال ۲۰۲۲»، دولت جو بایدن ملزم خواهد شد که بر رصد همیشگی برنامه هسته‌ای جمهوری اسلامی متمرکز بماند و به‌طور منظم درباره فعالیت‌های موشکی و تسلیحاتی ایران و تحقیقات مخفی هسته‌ای تهران به کمیته‌های مسئول در کنگره گزارش بدهد.

جو بایدن، رئیس‌جمهوری ایالات متحده، از احیای توافق‌نامه هسته‌ای موسوم به برجام که سال ۲۰۱۵ در دوران ریاست‌جمهوری باراک اوباما حاصل شد و سه سال بعد دونالد ترامپ از آن خارج شد، حمایت کرده است.

با این حال، مذاکرات غیرمستقیم جمهوری اسلامی و ایالات متحده در وین به‌دلیل رد برخی خواسته‌های ایران از سوی آمریکا از جمله خارج کردن سپاه پاسداران انقلاب اسلامی از فهرست سازمان تروریستی بدون نتیجه ماند.

بریتانیا، چین، فرانسه، آلمان و روسیه از دیگر طرف‌های توافق برجام بودند که بر اساس آن جمهوری اسلامی در ازای وعده کاهش تحریم‌ها، فعالیت‌های هسته‌ای خود را به‌شدت کاهش داد.

مذاکرات برای احیای برجام زیر نظر مستقیم علی خامنه‌ای، رهبر جمهوری اسلامی، انجام می‌شود که آمریکا را «دشمن» جمهوری اسلامی می‌داند و بارها تأکید کرده است که به دولتمران آمریکایی اعتماد ندارد.

مقاومت مقامات جمهوری اسلامی برای احیای برجام در حالی است که در نتیجه بازگشت تحریم‌های آمریکا علیه ایران، ارزش پول ملی کشور به‌شدت کاهش یافته و وضعیت اقتصادی جامعه نیز رو به وخامت گذاشته است.

چندی پیش، هماهنگ‌کننده ارتباطات راهبردی شورای امنیت ملی کاخ سفید نیز هشدار داد که اگر ایران توافق پیشنهادی در مذاکرات احیای برجام را نپذیرد، فشارها بر جمهوری اسلامی تشدید خواهد شد.

با استفاده از خبرگزاری فرانسه و وب‌سایت رادیو فردا؛ ر.ش / پ.پ
XS
SM
MD
LG