لینک‌های قابلیت دسترسی

خبر فوری
یکشنبه ۳۰ دی ۱۴۰۳ تهران ۰۹:۵۷

«رویارویی مجلس و دولت: تشدید اختلاف ها در آستانه انتخابات»


غلامعلی حداد عادل، رییس مجلس شورای اسلامی، به نامه محمود احمدی نژاد واکنش نشان داده است
غلامعلی حداد عادل، رییس مجلس شورای اسلامی، به نامه محمود احمدی نژاد واکنش نشان داده است

سخنگوی دولت، روز سه شنبه دوم بهمن ماه، اختلاف نظر ميان دو قوه مجريه و مقننه را تکذيب کرد.


بر اساس گزارش ها، محمود احمدی نژاد در نامه ای به غلامعلی حداد عادل، مصوبه مجلس در خصوص تصويب قانون اصلاح جداولی از برنامه چهارم توسعه برای تامين کسری اعتبار گاز رسانی به روستاها را مغاير قانون اساسی دانسته بود.


اين نامه با واکنش انتقادی رييس مجلس مواجه شد و او اين موضع محمود احمدی نژاد را «حرف تازه ای» توصيف کرد که «سابقه نداشته است».


به گفته آقای حداد عادل، در پی نامه او به رهبر جمهوری اسلامی، آيت الله علی خامنه ای نوشت که کليه مصوبات قانونی که فرآيند مذکور در قانون اساسی را طی کرده، برای همه قوای کشور لازم الاجراست.


در پی سخنان رييس مجلس شورای اسلامی، رسانه های دولتی و هوادار دولت، متن کامل نامه محمود احمدی نژاد به آقای حداد عادل را منتشر کردند.


در اين ارتباط، روزنامه ايران، ارگان رسمی دولت، در تيتر اول خود از قول محمود احمدی نژاد نوشت:« رسانه ها و گروه های سياسی کاری نکنند که رييس جمهوری هم نتواند حرفی بزند و اگر جايی اشکالی ديد، نتواند بيان کند.»


به نوشته ايران، رييس جمهوری اسلامی همچنين بدون ذکر نام، غلامعلی حداد عادل را به جنجال متهم کرد و گفت:«نظرمان را در نامه ای خيلی محترمانه در اين خصوص بيان کرده ايم» اما«به نظرم برخی می خواهند با تبليغات و سر و صدا پيش بروند، درحالی که مجلس جايگاهی و دولت هم جايگاهی ديگر دارد و قانون اساسی هم حدود را مشخص کرده است.»


  • «هر چه که به مقطع هر انتخاباتی نزديک شويم، اين کشمکش ها تشديد خواهد شد. زيرا افرادی که می خواهند در انتخابات در پيش روی مجلس و نيز رياست جمهوری آينده رای بياورند، مجبورند مرزبندی خود را با سياست های نادرست دولت نشان دهند تا حداقلی از آراء را کسب کنند.»
حسین باستانی

همچنين، غلامحسين الهام، سخنگوی دولت، به دفاع از نامه رييس جمهوری اسلامی پرداخت که در آن، مصوبه مجلس شورای اسلامی برای تامين اعتبار گاز رسانی به روستاها را مغاير قانون اساسی دانسته بود.


سخنگوی دولت در عين حال گفت که محمود احمدی نژاد در نامه اش، دغدغه رعايت قانون اساسی را داشته است.


«رقابت های انتخاباتی»


حسين باستانی، روزنامه نگار در فرانسه، در مورد دليل بروز اختلافات اخير به راديو فردا گفت:«هر چه که به مقطع هر انتخاباتی نزديک شويم، اين کشمکش ها تشديد خواهد شد. زيرا افرادی که می خواهند در انتخابات در پيش روی مجلس و نيز رياست جمهوری آينده رای بياورند، مجبورند مرزبندی خود را با سياست های نادرست دولت نشان دهند تا حداقلی از آراء را کسب کنند.»


وی اشاره کرد: «عملکرد دو سال گذشته آقای حداد عادل نشاندهنده اين موضوع بوده است که او از موضع مقابله، ايستادگی و مقاومت در برابر اقدامات فراقانونی دولت عمل نکرده است.»


آقای باستانی سخنان رييس مجلس را دارای بار منفی برای رييس جمهوری اسلامی دانست و در خصوص واکنش دولت و رسانه های هوادار آن، گفت:«مشخص است که دولت آقای احمدی نژاد بسيار ناراضی است و احساس می کند که از آقای حداد عادل نارو خورده است.»


او با اشاره به اينکه رييس جمهور نمی تواند به جای شورای نگهبان، مصوبه مجلس را نقض کند، افزود:«آقای احمدی نژاد نمی تواند تعيين کند که اين مصوبه در چهارچوب قانون اساسی قرار دارد يا خير، به ويژه که با شعار دفاع از همين چهارچوب در انتخابات رياست جمهوری شرکت کرد.»


در اين ميان، برخی از تحليلگران، اختلافات دولت و مجلس را موضوع جديدی نمی دانند. آنان می گويند پيش از اين نيز منتقدين محمود احمدی نژاد، دولت او را متهم می کردند که در راه تضعيف مجلس و ناديده گرفتن مصوبات آن گام برمي دارند.


بر همين اساس، ريیس مجلس شورای اسلامی نيز مورد انتقاد قرار می گرفت که دستان محمود احمدی نژاد را برای تضعيف قوه مقننه باز گذاشته است.


  • «موقعی که آيت الله خامنه ای مصوبات مجلس ششم را که حتی از فيلتر شورای نگهبان گذشته بود، لغو کرد، از همان زمان، اقتدار مجلس شورا در هم شکست و اين بدعت گذاشته شد که اگر کسی قدرت داشته باشد، می تواند به مجلس بی اعتنايی کند.»
کوروش زعیم

در همين ارتباط، خبرگزاری رويترز به نقل از عماد افروغ، يکی ازنمايندگان محافظه کار و منتقد دولت نقل قول کرد که در سه سال گذشته، رييس مجلس با عدم مديريت خود هيچ اقدامی انجام نداد.


آقای افروغ افزود: حتی دراين مورد، آقای حداد عادل به جای اقدام بر اساس وظايف قانونی خود، از قدرت رهبر جمهوری اسلامی استفاده کرد.


«اقتدار شکسته مجلس»


در اين ميان، کوروش زعيم، عضو شورای مرکزی جبهه ملی ايران در تهران، درباره سياست تضعيف مجلس توسط دولت اشاره کرد که سنگ بنای اين موضوع توسط رهبر جمهوری اسلامی در زمان مجلس ششم گذاشته شد.


وی گفت:«موقعی که آيت الله خامنه ای مصوبات مجلس ششم را که حتی از فيلتر شورای نگهبان گذشته بود، لغو کرد، از همان زمان، اقتدار مجلس شورا در هم شکست و اين بدعت گذاشته شد که اگر کسی قدرت داشته باشد، می تواند به مجلس بی اعتنايی کند.»


به گفته اين فعال سياسی، اکنون نيز رييس جمهوری اسلامی ايران با حمايت هايی که به ويژه از نيروهای نظامی برخوردار است، خود را آن اندازه مقتدر احساس می کند که می تواند مصوبات مجلس را ناديده بگيرد.


در همین حال،کوروش زعيم به اين پرسش که آينده اين اختلافات به کدام سمت سوق خواهد يافت؟ می گوید:«برخلاف تصور رييس جمهور، فکر نمی کنم که او در اين سياست خود موفق شود و کار به جای باريکی خواهد کشيد که اميدوارم مردم متحمل تبعات آن نشوند.»


  • 16x9 Image

    روزبه بوالهری

    روزبه بوالهری که فعالیت خود را به عنوان روزنامه‌نگار از سال ۱۳۶۸ آغاز کرده، از اسفند سال ۱۳۸۴ به تحریریه رادیو فردا پیوست.

    او که پیش از پیوستن به رادیوفردا، در شماری از روزنامه‌های ایران نیز به عنوان دبیر سرویس بین‌الملل فعالیت کرده، در کنار تهیه خبر و گزارش، برنامه هفتگی کارنامه را تهیه می‌کند که به مسائل کارگران، معلمان و فعالان صنفی در ایران می‌پردازد.

XS
SM
MD
LG