لینک‌های قابلیت دسترسی

خبر فوری
یکشنبه ۴ آذر ۱۴۰۳ تهران ۱۳:۰۵

کاخ سفيد: تحويل پنج ايرانی، در چارچوب پيمان امنيتی با عراق است


کاخ سفيد روز پنجشنبه اعلام کرد: تحويل پنج ايرانی به مقامات بغداد توسط ارتش آمريکا اقدامی ديپلماتيک در قبال تهران نيست و انتقال اين افراد در چارچوب پيمان امنيتی این کشور با عراق است.

دنيس مک دانا، از دستياران ارشد باراک اوباما در امور سياست خارجی، می گويد: تحويل اين افراد خيلی ساده تصميمی بر مبنای توافقنامه امنيتی بين واشينگتن و بغداد در سال ۲۰۰۸ است.

ارتش آمريکا روز پنجشنبه پنج ايرانی بازداشتی را به مقامات عراقی تحويل داد و بنابر اخبار رسانه های ايران، دولت عراق اين افراد را به سفارت ايران تحويل داده است.

آمريکا به هنگام بازداشت اين پنج ايرانی در ساختمانی در اربيل کردستان عراق در سال ۲۰۰۷ آنها را متهم کرده بود که در اوج خشونت های قومی در عراق، سلاح در اختيار شبه نظاميان شيعه قرار می دادند.

کاخ سفيد نیز روز پنجشنبه در بيانيه ای اعلام کرد: به دنبال در خواست دولت عراق و در چارچوب توافقنامه امنيتی با عراق، آمريکا پنج ايرانی بازداشتی را در اختيار مقامات عراق قرار داده است.

در چارچوب این توافقنامه، که از اول ژانويه سال ۲۰۰۹ به اجرا گذاشتته شده است، نيروهای آمريکايی به تدريج بيش از ۱۰ هزار زندانی را در اختيار دولت عراق قرار می دهند تا در مورد محاکمه يا آزادی آنها تصميم بگيرد.

از زمان سقوط صدام حسين در سال ۲۰۰۳، آمریکا نيروی قدس وابسته به سپاه پاسداران ايران را متهم کرده است که با مسلح کردن، آموزش و حمايت مالی از شبه نظاميان شيعه عراق به خشونت در اين کشور دامن زده است.

ايران با رد اين اتهامات، آمريکا را مسئول خشونت ها در عراق معرفی می کند.

بازداشت این افراد در اربیل باعث شد تا جنگ لفظی تهران و واشینگتن شدت بگیرد و هر یک طرف مقابل را به تشدید خشونت ها در عراق متهم کند.

در جريان حمله نيروهای نظامی آمريکا به ساختمانی در شهر اربيل در دی ماه سال ۱۳۸۵، هفت ايرانی توسط اين نيروها بازداشت شدند.

پيش از اين در آذر ماه ۱۳۸۶ آمريکا دو نفر از اين هفت ايرانی بازداشتی در اربيل را آزاد کرده بود و اکنون بعد از يک سال و نيم که از اين بازداشت می‌گذرد، هم سفير ايران در عراق و هم سخنگوی وزارت خارجه می‌گويند افرادی که توسط مقامات عراقی به ايران تحويل می‌شوند، همان پنج ايرانی هستند که در سال ۸۵ در اربيل بازداشت شده‌اند.

نيروهای آمريکايی در آن زمان گفتند اين افراد جزو سپاه قدس هستند که شاخه‌ای از سپاه پاسداران انقلاب اسلامی است، و در عراق فعاليت دارد. در مقابل، ايران از زمان بازداشت اين افراد تأکيد داشته که اين افراد ديپلمات هستند و بايد هرچه سريع‌تر آزاد شوند.

در همان زمان هوشيار زيباری، وزير امور خارجه عراق، خبر داده بود که دفتر جمهوری اسلامی در اربيل، کنسولگری نبوده و دفتر رايزنی روابط بوده و کارکنان آن ديپلمات نبوده و مصونيت ديپلماتيک نداشته‌اند.
XS
SM
MD
LG