سخنگوی کاخ کرملین میگوید پروندهٔ هستهای ایران باید از راههای سیاسی و دیپلماتیک حلوفصل شود و از همۀ طرفها خواست تا خویشتنداری به خرج دهند.
دمیتری پسکوف روز جمعه ۱۵ فروردین به خبرنگاران گفت: «ما معتقدیم که مشکل پروندهٔ هستهای ایران فقط باید با ابزارهای سیاسی و دیپلماتیک رسیدگی و حلوفصل شود.»
او افزود: «البته ما معتقدیم که همۀ طرفها باید در این زمینه خویشتنداری مطلق داشته باشند و هنگام بحث در مورد مسائل، بهطور خاص بر تلاشهای دیپلماتیک متمرکز شوند.»
آقای پسکوف همچنین با اشاره به اینکه روسیه در تلاش برای احیای روابط خود با ایالات متحده است، تأکید کرد «اما ایران نیز شریک و متحد ما است که روابط بسیار توسعهیافته و چندجانبهای با آن داریم».
دونالد ترامپ، رئیسجمهور ایالات متحده، تهدید کرده که اگر ایران برای دستیابی به توافقی تازه در مورد برنامه هستهایاش با آمریکا مذاکره نکند، تحریمهای ثانویه علیه آن وضع میکند و ایران «بمباران» خواهد شد.
مسکو پیشنهاد کرده که بین ایالات متحده و ایران میانجیگری کند.
موضع اسرائیل و ترکیه
این در حالی است که وزیر خارجه اسرائیل احتمال توافق بین تهران و واشینگتن را با توجه به اختلافات عمده میان دو کشور بعید میداند.
گیدئون سعار، وزیر خارجه اسرائیل، روز جمعه در گفتوگو با روزنامۀ «لو فیگارو» فرانسه همچنین گفت هدف این کشور جلوگیری از تبدیل شدن ایران به یک قدرت هستهای است و برای آن تلاش خواهد کرد.
وزیر خارجه اسرائیل گفت: «ما در لحظهای تاریخی قرار داریم که به لطف اجماع جامعه بینالمللی، فرصت واقعی برای رسیدن به این هدف فراهم شده» و افزود: «این عزم در میان آمریکاییها و فرانسویها نیز وجود دارد.»
وزیر خارجهٔ فرانسه ۱۳ فروردین ماه در پارلمان این کشور هشدار داد که در صورت شکست مذاکرات درباره برنامهٔ هستهای تهران، رویارویی نظامی با ایران «تقریباً اجتنابناپذیر» خواهد بود.
هاکان فیدان، وزیر خارجه ترکیه، نیز روز جمعه در مصاحبهای با اشاره به تهدیدهای دونالد ترامپ در مورد احتمال حملۀ نظامی به ایران گفت «برای حل این مناقشه، دیپلماسی ضروری است و آنکارا نمیخواهد شاهد هیچگونه حملهای به کشور همسایهاش ایران باشد».
رهبران ایران و آمریکا در یک ماه گذشته نامههایی بین هم ردوبدل کردهاند و مقامهای جمهوری اسلامی میگویند که آمادۀ مذاکرۀ غیرمستقیم با ایالات متحده هستند. بهرغم اینکه دونالد ترامپ میگوید خواهان مذاکرۀ مستقیم با ایران است ولی در عین حال گزارشها حاکی است که واشینگتن «بهطور جدی انجام مذاکرات غیرمستقیم با ایران را بررسی میکند».
روسیه از زمان آغاز جنگ در اوکراین روابط خود را با تهران گسترش داده و در ژانویه گذشته معاهدۀ مشارکت راهبردی با ایران امضا کرد.
آقای ترامپ از زمان آغاز دور دوم ریاستجمهوری خود در ژانویه امسال، سیاست «فشار حداکثری» دوره اول ریاستجمهوریاش علیه ایران را بازگردانده است. او در اردیبهشت سال ۱۳۹۷ از توافق هستهای شش قدرت جهانی با ایران، موسوم به «برجام»، خارج شد و تحریمها علیه تهران را بازگرداند.
رئیسجمهور آمریکا و دیگر متحدان واشینگتن بویژه اسرائیل میگویند که ایران نباید به سلاح هستهای دست پیدا کند. تهران تلاش در این زمینه را رد کرده و میگوید که برنامهاش اهداف صلحآمیز دارد، کاری که روسیه میگوید حق انجام آن را دارد.