لینک‌های قابلیت دسترسی

خبر فوری
یکشنبه ۳۰ دی ۱۴۰۳ تهران ۰۶:۴۱

فرمان‌های اجرایی ترامپ علیه ایران «در حال تدوین است تا در روز اول امضا شود»


به نوشته فایننشال تایمز، دولت جدید دونالد ترامپ در صدد بازگرداندن سریع سیاست «فشار حداکثری» علیه ایران است و فرمان‌های اجرایی در این ارتباط که قرار است او در نخستین روز آغاز به کار امضا کند در حال تدوین و آماده شدن هستند.

فایننشال تایمز این خبر را روز شنبه ۲۶ آبان به نقل از منابع آگاه از تیم انتقالی دولت دونالد ترامپ منتشر کرد.

بنابر این گزارش، از جمله فرمان‌های اجرایی که آقای ترامپ بیستم ژانویه در اولین روز حضور خود در کاخ سفید امضا خواهد کرد مربوط به صادرات نفت ایران است.

این روزنامه به نقل از منابع آشنا به تیم انتقالی دولت جدید آمریکا نوشته است که کارزار فشار حداکثری راهی برای «ورشکستگی» و از بین بردن توانایی ایران در تامین مالی نیروهای نیابتی است اما هدف نهایی وادار کردن تهران به مذاکره درباره توافق هسته‌ای جدید و تغییر سیاست‌های منطقه‌ایش خواهد بود.

دونالد ترامپ اردیبهشت ۱۳۹۷ در دوره قبلی ریاست جمهوری خود خروج آمریکا از برجام را رسما اعلام کرد و پس از آن سیاست فشار حداکثری علیه ایران را به اجرا گذاشت.

در پاسخ به این اقدام، مقام‌های جمهوری اسلامی فعالیت‌های هسته‌ای را طی چند مرحله افزایش دادند و درجه خلوص غنی‌سازی اورانیوم را تا ۶۰ درصد، یعنی نزدیک به سطح تولید جنگ‌افزار اتمی، بالا بردند.

به نوشته فایننشال تایمز، با اینکه تحریم‌های وضع شده در زمان ترامپ در دوره جو بایدن نیز پا برجا ماندند اما به منظور احیای توافق هسته‌ای (برجام) و کاهش بحران، این تحریم‌ها به طور دقیق اجرا نشدند.

کاخ سفید و همچنین دفتر دونالد ترامپ هنوز واکنشی به این گزارش نشان نداده‌اند.

بنابر داده‌های آژانس اطلاعات انرژی ایالات متحده، صادرات نفت خام ایران که در سال ۲۰۲۰ به چهارصدهزار بشکه در روز سقوط کرده بود طی چهار سال گذشته بیش از سه برابر افزایش یافت و اکنون به بیش از یک‌ونیم میلیون بشکه در روز رسیده است.

فایننشال تایمز به نقل از یک مدیر نفتی نوشته است که دولت ترامپ می‌تواند صادرات نفت ایران را به همان چند صد هزار بشکه در روز برگرداند.

در بین چهره‌های معرفی شده از سوی دونالد ترامپ برای حضور در کابینه جدید او مخالفان و منتقدان سرسخت جمهوری اسلامی ایران نیز دیده می‌شوند؛ از جمله مارکو روبیو به عنوان وزیر خارجه پیشنهادی و مایک والتز به عنوان مشاور امنیت ملی کاخ سفید.

با این حال در روزهای اخیر گزارش‌هایی درباره دیدار محرمانه ایلان ماسک، مشاور ارشد دونالد ترامپ، با سفیر ایران در سازمان ملل متحد منتشر شد؛ گزارش‌هایی که تهران آنها را رد کرد.

ایران هنوز واکنشی به گزارش فایننشال تایمز نشان نداده است.

سناتور گراهام به نتانیاهو: برای مقابله با ایران، هر اقدامی لازم است انجام دهید

لیندزی گراهام، سناتور جمهوری‌خواه نزدیک به دونالد ترامپ، به بنیامین نتانیاهو گفته است در مورد تأسیسات هسته‌ای ایران، اسرائیل «هر اقدامی را که لازم می‌داند، انجام دهد».

سخنگوی آقای گراهام به سایت خبری اکسیوس گفت او این موضع را روز شنبه ۲۶ آبان در سفر به بیت‌المقدس/اورشلیم در دیدار با نخست‌وزیر اسرائیل بیان کرد. این سخنگو افزود این موضع برای جلوگیری از دستیابی ایران به سلاح هسته‌ای بیان شده است.

به نوشته اکسیوس، سناتور گراهام در سال‌های اخیر در شکل‌دادن به سیاست‌های رئیس‌جمهور منتخب ترامپ در خاورمیانه «بسیار تأثیرگذار» بوده است.

مقامات اسرائیل به اکسیوس گفتند نخست‌وزیر کشورشان خواهان حمایت دونالد ترامپ در راستای برداشتن گام‌های سخت‌تر علیه ایران است و از جمله می‌خواهد گزینه نظامی مطرح شود. بر اساس این گزارش، ران درمر، وزیر امور راهبردی اسرائیل که هفته گذشته در اقامتگاه دونالد ترامپ در فلوریدا با او دیدار دو ساعته داشت، این موضع را عنوان کرد.

سناتور گراهام پس از دیدار روز شنبه با بنیامین نتانیاهو به اکسیوس گفت که «هیچ وقت به اندازه حال حاضر نگران پیشرفت برنامه هسته‌ای ایران نبوده است».

او افزود: به نفع آمریکاست که اطمینان یابد حکومت ایران سلاح هسته‌ای نداشته باشد و این یک «لحظه حساس و خطرناک برای دوستان ما در اسرائیل و در تمامی جهان است».

شبکه ۷ رسانه اسرائیل به نقل از «بیانیه» سناتور گراهام در پایان دیدار روز شنبه او با بنیامین نتانیاهو و ملاقات دیگری با ییسرائل کاتس، وزیر دفاع اسرائیل، نوشت که او گفته است: «یک آیت‌الله ایرانی مجهز به سلاح هسته‌ای یک تهدید حیاتی برای اسرائیل و یک کابوس برای جهان است» و آمریکا «باید حمایت خود را از اسرائیل در برابر تهدیدات ایران به روشنی نشان دهد».

سناتور گراهام دو هفته پیش از انتخابات آمریکا نیز گفته بود «انتظار دارد» اسرائیل «به‌زودی» به تأسیسات هسته‌ای ایران حمله کند.

او با اعلام پشتیبانی از اسرائیل در برابر حملات مستقیم موشکی جمهوری اسلامی ایران به اسرائیل در روز دهم مهر، گفته بود به «لحظه انتخاب جهان آزاد در قبال ایران رسیده‌ایم؛ کشوری که آیت‌الله‌ها و رژیم نازی‌های مذهبی آن خواهان نابودی اسرائیل هستند و می‌خواهند به آمریکا نیز حمله کنند».

سناتور گراهام در ماه‌های گذشته از مواضع دولت جو بایدن در محدود کردن اسرائیل در جنگ علیه گروه‌های نیابتی تهران در منطقه انتقاد کرده و مشروط کردن ارسال برخی تسلیحات آمریکایی به اسرائیل را «پاداش» به گروه افراطی حماس نامیده بود.

XS
SM
MD
LG