لینک‌های قابلیت دسترسی

خبر فوری
یکشنبه ۳۰ دی ۱۴۰۳ تهران ۱۱:۴۹

سفیر آمریکا در لندن خواستار تجدیدنظر بریتانیا درباره برجام شد


وودی جانسون، سفیر ایالات متحده در بریتانیا.
وودی جانسون، سفیر ایالات متحده در بریتانیا.

سفیر ایالات متحده در بریتانیا خواستار حمایت لندن از موضع واشینگتن در خروج از توافق هسته‌ای با ایران (برجام) شد و تشکیل یک «جبهه متحد» را بهترین راه برای متقاعدکردن تهران به تغییر رفتارش دانست.

وودی جانسون در یادداشتی که برای روزنامه «ساندی‌تلگراف» چاپ بریتانیا نوشته است، از مقام‌های بریتانیا خواسته که با استفاده از «توان دیپلماتیک و نفوذ قابل‌توجه» خود در جهان، به واشینگتن بپیوندند که بر اساس این یادداشت، در حال رهبری تلاش‌های جهانی برای رسیدن به توافقی همه‌جانبه در زمینه فعالیت هسته‌ای ایران است.

دونالد ترامپ، رئیس‌جمهوری آمریکا، روز ۱۸ اردیبهشت ایالات متحده را از برجام خارج کرد و از هفته گذشته نیز بخشی از تحریم‌هایی تعلیق شده در نتیجه امضای این توافق را بازگرداند.

بریتانیا، روسیه، چین، آلمان، فرانسه و اتحادیه اروپا با انتقاد از این اقدام ترامپ، کماکان از برجام حمایت می‌کنند و بدنبال یافتن راه‌حل‌هایی برای ادامه روابط اقتصادی با ایران با وجود مجازات‌های احتمالی آمریکا هستند.

درخواست سفیر آمریکا در بریتانیا در حالی مطرح شده که هفته گذشته جرمی هانت، وزیر خارجه بریتانیا در کنفرانس خبری مشترکی با همتایان آلمانی و فرانسوی خود، از خروج آمریکا از برجام ابراز «تاسف عمیق» کرد.

هانت همچنین گفت که اروپا تلاش می‌کند شرکت‌های خود را در صورت ادامه فعالیت تجاری با ایران از مجازات‌های آمریکا مصون نگه دارد.

در همین حال، روزنامه گاردین نوشته که بریتانیا موضع خود را درباره برجام مشخص کرده، اما با آمریکا درباره راه‌هایی برای رفع نگرانی‌های مشترک در زمینه فعالیت‌های منطقه‌ای ایران مذاکره می‌کند.

خبرگزاری رویترز نیز در روزهای گذشته نوشته بود که با آنکه امانوئل مکرون و دونالد ترامپ، روسای جمهوری فرانسه و آمریکا، در خصوص رویکرد دولت ایالات متحده برای خروج از توافق هسته‌ای با ایران اختلاف نظر دارند، اما درباره اوضاع خاورمیانه و فعالی‌های منطقه‌ای ایران گفت‌و‌گو می‌کنند.

باوجود مواضع روشن بریتانیا در زمینه برجام، رابرت وود از مقام‌های این کشور خواسته که در این زمینه تجدیدنظر کنند.

تحریم‌های دور اول آمریکا علیه ایران با وجود درخواست متحدان این کشور برای تعویق آنها، از روز ۱۶ مرداد اجرایی شده و دسترسی ایران به دلار، تجارت فلزات، زغال‌سنگ، نرم‌افزارهای صنعتی و صنایع خودرو را مورد هدف قرار داده است.

آمریکا اعلام کرده است در مرحله بعدی تحریم‌ها که روز ۱۳ آبان آغاز می‌شود، صنعت نفت ایران را هدف قرار خواهد داد و در حال حاضر تلاش می‌کند واردات نفت ایران از سوی متحدان خود را به صفر برساند.

کشورهای اروپایی بارها از ایران خواسته‌اند علیرغم خروج آمریکا از برجام، به مفاد این توافقنامه پایبند بماند و قول داده‌اند ضمن کم‌ کردن اثرات تحریم‌های آمریکا، شرکت‌های خود را به ادامه روابط تجاری با ایران تشویق کنند.

این در حالی است که بسیاری از شرکت‌های مطرح اروپایی از ایران خارج شده‌اند و اعلام کرده‌اند که حاضر به پذیرش ریسک معامله با ایران و روبرو شدن با مجازات‌های احتمالی آمریکا نیستند.

رئیس‌‌جمهوری آمریکا یک روز بعد از صدور دستور اجرایی شدن دور نخست تحریم‌ها، در پیامی در صفحه توئیتر خود نوشت که «هر کس با ایران دادوستد کند، با ایالات متحده معامله‌ای نخواهد داشت».

منایع: ساندی تلگراف، گاردین و رادیو فردا؛ ب.ب/ک.ر
XS
SM
MD
LG