لینک‌های قابلیت دسترسی

خبر فوری
شنبه ۲۹ دی ۱۴۰۳ تهران ۱۲:۴۴

رهبر چین در دیدار با بایدن: آماده همکاری با دولت جدید آمریکا هستیم


جو بایدن، رئیس جمهور ایالات متحده، در آخرین دیدار رسمی خود با شی جین‌پنگ، رئیس جمهور چین، بر اهمیت حفظ گفت‌وگو بین دو کشور برای پرهیز از کشیده شدن «رقابت» به سمت «درگیری» تاکید کرد.

دیدار رهبران آمریکا و چین شامگاه شنبه ۲۶ آبان در لیما، پایتخت پرو، و در حاشیه اجلاس سازمان همکاری‌های اقتصادی آسیا–اقیانوس آرام (اَپک) انجام شد.

بر اساس متنی که کاخ سفید از اظهارات علنی روسای جمهور دو کشور منتشر کرده است، آقای بایدن با اشاره به سابقه طولانی گفت‌وگوها بین دو طرف گفت این گفت‌وگوها «از محاسبات اشتباه جلوگیری می‌کند و تضمین می‌کند که رقابت بین دو کشور به سمت درگیری منحرف نمی‌شود».

رئیس جمهور ایالات متحده افزود که طی چهار سال گذشته «همیشه موافق هم نبودیم، اما گفت‌وگوهای ما همیشه صادقانه و صریح بوده است».

بر اساس متن منتشر شده از سوی کاخ سفید، شی جین‌پینگ، رئیس جمهور چین، نیز در آغاز گفت‌وگوهای علنی، روابط چهار سال گذشته دو کشور را «همراه با فراز و نشیب» اما «پایدار» و «توام با گفت‌وگوها و همکاری‌های نتیجه‌بخش» توصیف کرد.

گفت‌وگوهای غیرعلنی رهبران دو کشور پس از اظهارات علنی آنها برگزار شد و به گفته جیک سالیوان، مشاور امنیت ملی کاخ سفید، آقای بایدن نگرانی‌های خود در مورد رویه‌های اقتصادی «ناعادلانه» چین، و همچنین مسائل مربوط به دریای جنوبی چین را مطرح کرد.

دیدار رهبران دو کشور حدود دو ماه پیش از شروع ریاست جمهوری دونالد ترامپ، که وعده داده تعرفه‌های سخت‌گیرانه‌ای بر کالاهای چینی وضع خواهد کرد، برگزار شد.

رهبر چین: آماده همکاری با دولت جدید آمریکا هستیم

شی جین‌پینگ در سخنان خود تاکید کرد که هدف چین برای مبنی بر حفظ روابط باثبات، سالم و پایدار با ایالات متحده «بدون تغییر باقی می‌ماند».

او بدون نام بردن از دونالد ترامپ افزود: چین آماده همکاری با دولت جدید ایالات متحده «برای حفظ ارتباطات، گسترش همکاری و مدیریت اختلافات» است.

رهبر چین در عین حال تاکید کرد که موضع پکن «برای حفاظت قاطعانه از حاکمیت، امنیت و منافع توسعه چین» بدون تغییر باقی می‌ماند.

دونالد ترامپ در کارزار انتخاباتی خود گفته است در راستای سیاست «اول آمریکا»، بر روی کالاهای وارداتی از چین تعرفه‌های ۶۰ درصدی وضع خواهد کرد؛ وعده‌ای که انتقاد و مخالفت پکن را به دنبال داشت.

رئیس جمهور منتخب آمریکا همچنین چهره‌هایی را برای کابینه خود برگزیده است که به نوشته رویترز، از منتقدان و مخالفان سرسخت چین هستند؛ از جمله مارکو روبیو به عنوان گزینه پیشنهادی برای وزارت خارجه و مایک والتز به عنوان مشاور امنیت ملی.

به گزارش آسوشیتدپرس، بسیاری از شرکت‌های آمریکایی از جمله «نایکی» و «واربی‌پارکر» شروع به رفتن به سوی منابع دیگر به جای چین کرده‌اند و شرکتی مانند «استیو مدن» هم گفته است سال آینده واردات خود از چین را ۴۵ درصد کاهش می‌دهد.

جیک سالیوان، مشاور امنیت ملی کاخ سفید، گفته است مقام‌های دولت بایدن این موضوع را به تیم دونالد ترامپ انتقال خواهند داد که مهم‌ترین چالش سیاست خارجی آنها احتمالا مدیریت رقابت شدید با پکن خواهد بود.

جزئیات بیشتری درباره دیدار جو بایدن و شی جین‌پینگ گزارش نشده است؛ پیشتر گفته شده بود آقای بایدن از همتای چینی خود خواهد خواست که کره شمالی را از همکاری نظامی با مسکو و حمایت از جنگ روسیه علیه اوکراین منصرف کند.

روابط ایالات متحده و چین به ویژه در چند سال اخیر با چالش‌هایی جدی روبه‌رو شده و از جمله چند روز پیش اف‌بی‌آی جزئیات جدیدی از نتیجه تحقیقات در مورد تلاش‌های پکن برای هک کردن شبکه‌های مخابراتی آمریکا منتشر کرد.

همچنین بنابر برآورد نهادهای اطلاعاتی آمریکا، چین حمایت نظامی خود از مسکو را افزایش داده و اقدام به فروش قطعات مختلف و فناوری‌های مورد نیاز روسیه برای تولید جنگ‌افزار در جنگ علیه اوکراین را بیشتر کرده است.

سال گذشته نیز دیده شدن بالن جاسوسی چین بر فراز ایالات متحده، که به دستور جو بایدن ساقط شد، از جمله چالش‌های بین دو کشور بود.

XS
SM
MD
LG