مهندسی انتخابات برای تشکیل دو «مجلس سلطانی» - که مطابق میل خودسرانه سلطان عمل کنند- توسط آیت الله خامنهای، سپاه و شورای نگهبان با حذف گسترده رقبا و منتقدان انجام شده است.
توافق با شش قدرت جهانی در تیرماه سال ۹۴ به دست آمد، اما در طول دوران مذاکرات و بعد از آن در پی دستیابی به برجام، دولت حسن روحانی کشمکشهایی جدی با مجلس شورای اسلامی داشت. رادیو فردا با هدف نگاهی به بررسی برجام در مجلس و تأثیر آن در انتخابات آتی و افکار عمومی، مهدی مهدوی آزاد، تحلیلگر سیاسی ساکن آلمان گفتوگو کرده است.
هفتم اسفندماه امسال قرار است انتخابات پنجمین دوره مجلس خبرگان برگزار شود. دورهای که به باور بسیاری از ناظران سیاسی، یکی از مهمترین دورههای انتخاباتی در تاریخ مجلس خبرگان رهبری است. محسن کدیور در همین زمینه به پرسشهای رادیو فردا پاسخ داده است.
در آستانه دهمین دوره انتخابات مجلس شورای اسلامی و پنجمین دوره انتخابات مجلس خبرگان رهبری، این سؤال در عرصه سیاسی ایران وجود دارد که چه نهاد، گروه و یا افرادی بیشترین تأثیر را در انتخابات دارند؟ رادیو فردا در همین زمینه دیدگاه مرتضی کاظمیان، روزنامهنگار و فعال سیاسی ملی-مذهبی در پاریس را جویا شده است.
در آستانه انتخابات هفتم اسفند در ایران، موافقان و مخالفان شرکت در این انتخابات هر یک دلایل و استدلالهایی را برای شرکت یا عدم شرکت در انتخابات مطرح میکنند. رادیو فردا این موضوع را در گفتوگو با سعید بشیرتاش، فعال سیاسی مخالف شرکت در انتخابات، و علیاصغر رمضانپور، تحلیلگر سیاسی موافق شرکت در انتخابات، در میان گذاشته است.
دو انتخابات دیگر، و کابوسی دیگر برای شخص اول نظام. آیت الله خامنه ای در جدیدترین سخنرانی خود، و با وجود ردصلاحیت گسترده و چندلایه ای که شورای نگهبان و شش فقیه منصوب وی اعمال کرده اند، از «برنامه ریزی خاص دشمن» و «تحقق توطئه طراحی شده ی دشمن» برای انتخابات آتی سخن گفته است.
یا اساساً در نظام جمهوری اسلامی، انتخابات آزاد با وجود رد صلاحیتهای گسترده از سوی شورای نگهبان موضوعیت دارد؟ آیا شرایط لازم برای برگزاری انتخابات آزاد با وجود روند تأیید چند مرحلهای نامزدها پیادهشدنی است؟ مشارکت مردم چقدر به نفع دموکراسیخواهان در کشور هست؟
کمتر از دوهفته به برگزاری انتخابات مجلس خبرگان در ایران زمان باقی مانده است. انتخاباتی که به اعتقاد تحلیلگران نتیجه آن تأثیر و پیامدهای زیادی در تصمیمات این نهاد در گزینش رهبر آینده نظام جمهوری اسلامی خواهد داشت.
آیتالله خامنهای و سپاه از طریق شورای نگهبان انتخابات هفتم اسفند را به گونهای مهندسی کردهاند که «مجالس سلطانی» بسازند. آنها نه تنها کل سنت رایج در حوزههای علمیه را ابطال کردند و دولتی/سلطانی شدن محض حوزهها را آشکار نمودند، بلکه نشان دادند که حوزهها در طول ۳۷ سال گذشته نتوانستهاند حتی یکصد مجتهد بسازند.
سرانجام شورای نگهبان فهرست نهایی نامزدهای تایید صلاحیتشده برای انتخابات پنجمین دوره مجلس خبرگان رهبری را منتشر کرد. ۱۶۱ نامزد تایید صلاحیت شدند و میتوانند تبلیغات خود را به مدت دو هفته آغاز کنند.
مطهری از نمایندگان شاخص اردوگاه اصولگرایان حالا مدتهاست که در سویی یکسره متفاوت با مواضع سیاسی ـ امنیتی «راست»ها اظهارنظر و اقدام میکند. گو اینکه او در حوزه فرهنگی (و ازجمله حجاب) نگاه سنتی و شرعمحور را بهگونهای محسوس تعقیب میکند و قائل به نقش و دخالت دولت است.
مجلس خبرگان رهبری در این دوره ۸۸ عضو خواهد داشت که همگی باید مجتهد باشند. اما شورای نگهبان از میان ۸۰۰ نامزد فقط اجتهاد ۱۶۵ نفر را تأیید کرده است. اجتهاد بقیه یا احراز نگردیده و یا رد شدهاند. این موضوع بسیار مهمی است.
بیشتر