ابوالحسن بنیصدر، نخستین رئیس جمهوری ایران، از جملهٔ توصیهکنندگانِ به تحریم انتخابات مجلس خبرگان و مجلس شورای اسلامی بود. حمید فاطمی در مورد نتایج انتخابات هفتم اسفندماه، نظرات ابوالحسن بنی صدر را جویا شده است.
به رغم آنکه مهدی کروبی از رهبران محصور اعتراضهای انتخابات خرداد ۸۸، از پیش از انتخابات، خواستار فراهم شدن شرایط حضور او در انتخابات شده بود، اما این امر تا آخرین دقایق روز جمعه هفتم اسفند میسر نشد.
آیا ترکیب و نسبت برآمده از نتایج اولیه، میتواند بیانگر ترکیب نهایی مجلس آینده باشد؟ مجلس آینده به لحاظ سهم گروههای سیاسی چگونه مجلسی خواهد بود و چه تفاوتی با دوره کنونی خواهد داشت؟ جواد کوروشی دیدگاههای چند فعال و تحلیلگر سیاسی در ایران را جویا شده است:
نتایج اولیه اعلام شده، گویای چه چیزی است و چه چشماندازی را از نتایج مشارکت در انتخابات هفتم اسفند ترسیم میکند؟ کیوان حسینی از رادیو فردا، پرسشهایی در این زمینه را با دو تحلیلگر سیاسی مطرح کرده است؛ رضا علیجانی تحلیلگر مقیم پاریس و مجید محمدی تحلیلگر ساکن نیویورک، هر دو در استودیوی رادیو فردا در پراگ.
شبکه اول تلویزیون آلمان «آ اِر د» روز جمعه هفتم اسفند با دو گزارش از ناتالی امیری خبرنگار خود که برای پوشش انتخابات به تهران رفته است، به تحلیل حضور مردم ایران پای صندوقهای رای برای مجالس شورای اسلامی و خبرگان رهبری پرداخت.
انتخابات دهم مجلس شورای اسلامی و پنجم خبرگان رهبری از ساعت هشت صبح روز جمعه هفتم اسفند در سراسر ایران آغاز شد.
در آستانه انتخابات روز جمعه در ایران، برخی چهرههای فرهنگی و هنری از جمله تعدادی از سینماگران شناخته شده خواستار شرکت مردم در انتخابات شدهاند. درباره مطالبات و توجه چهرههای فرهنگی و هنری به انتخابات روز جمعه، رادیو فردا با ابوالحسن داودی، گفتوگو کرده است.
موضوع مشارکت اقلیتهای قومی و مذهبی در انتخابات ایران از جمله مسائلی است که همواره مهم ارزیابی شده است. میزان مشارکت مردم این مناطق در انتخابات، در بردارنده پیامهای سیاسی و اجتماعی خاص است.
رهبر ایران و سپاه پاسداران انقلاب اسلامی چه تأثیری بر نهاد انتخابات در ایران دارند؟ اکبر گنجی، رضا علیجانی، و مراد ویسی به پرسشهایی در این زمینه پاسخ دادهاند.
برخی تصور می کنند که مجلس خبرگان پنجم رهبر آینده جمهوری اسلامی را به احتمال زیاد انتخاب خواهد کرد و از این جهت افراد را به مشارکت در انتخابات این مجلس و رای ندادن به برخی از نامزدهای آن تشویق میکنند. اما سخن این نوشته آن است که این مجلس نقشی محوری در انتخاب مجلس آینده نخواهند داشت و نقش آن تشریفاتی خواهد بود.
بیشتر