لینک‌های قابلیت دسترسی

خبر فوری
شنبه ۲۹ دی ۱۴۰۳ تهران ۱۳:۴۱

ترامپ یا هریس؛ کدام‌یک در قبال ایران سختگیرترند؟


گزارۀ «ترامپ یا هریس؟» نوعی دوقطبی سیاسی را در بین ایرانیان پدید آورده است.

دونالد ترامپ با عملکرد چهارساله ریاست‌جمهوری‌اش برای ایرانیان آشنا است و کامالا هریس معاون جو بایدن، رئیس‌جمهور کنونی آمریکا، است که در پی کناره‌گیری او، دیرهنگام وارد رقابت‌های تنگاتنگ انتخاباتی شد.

بسیاری از مخالفان حکومت جمهوری اسلامی در داخل و خارج ایران، ترامپ را نسخۀ بهتری برای تغییرات سیاسی در ایران می‌دانند.

در داخل دستگاه سیاست خارجی جمهوری اسلامی هم افرادی هستند که معتقدند با دونالد ترامپ می‌شود به نتیجه رسید.

ترامپ یا هریس برای ایران؟
please wait

No media source currently available

0:00 1:00:00 0:00
لینک مستقیم

عباس ملکی، دیپلمات پیشین جمهوری اسلامی، در مراسم رونمایی از کتاب «تأثیر انتخابات امریکا بر اقتصاد ایران» گفته است «به‌نظرم خانم هریس برای ما کاری نمی‌کند».

آقای ملکی در این گفت‌وگو می‌گوید که اگر آقای ترامپ رئیس‌جمهور شود، با رویکرد تجاری می‌توان با او به نتیجه رسید.

با آغاز به کار کارزاری انتخاباتی در آمریکا که نام خود را «ترامپ برای ایرانیان» گذاشته و مورد استقبال گروهی از ایرانیان در داخل ایران هم قرار گرفته، باید دید آیا تغییرات مورد نظر این گروه در چهارسالی که او رئیس‌جمهوری آمریکا بود، برای ایران برآورده شد؟

این پرسش این روزها در بحبوحۀ رویارویی ایران و اسرائیل بسیاری را به خود مشغول کرده است. ایرانیان بسیاری معتقدند دونالد ترامپ و یا کامالا هریس می‌توانند بازیگران تاثیرگذاری در آیندۀ ایران و خاورمیانه باشند.

شاهکار بینش‌پژوه، خواننده و ترانه‌سرای مقیم سانفرانسیسکو، پستی در حساب کاربری‌اش در شبکه‌های اجتماعی منتشر کرد و نوشت: « قاطعانه به دونالد ترامپ رأی خواهم داد، به خاطر وطنم، به خاطر مردم کشورم، به خاطر ایران عزیزم.»

آقای بینش‌پژوه با حضور در برنامه هفتگی پاراگراف اول می‌گوید دونالد انتخاب بهتری برای ایران است.

به‌گفته این هنرمند که اخیراً در برنامه‌های هنری خود ترانه‌هایی اعتراضی اجرا کرده و مراسمی برای بزرگداشت شهبانو فرح پهلوی هم برگزار کرده بود، ترامپ امتحانش را پس داده و در دوره چهارساله زمامداری، جمهوری اسلامی ایران را خلع‌ید کرده است.

خواننده آلبوم «خون کوروش در رگهایم» می‌گوید آقای ترامپ سیاستمدار نیست، یک تاجر موفق است.

او اعتقاد دارد که اگر جمهوری اسلامی نرمش به خرج دهد و یا به گفته این هنرمند «باج بدهد»،‌ آقای ترامپ وارد معامله می‌شود.

هرچند آقای بینش‌پژوه معتقد است که زمامداران جمهوری اسلامی ایران وارد معامله با دونالد ترامپ نخواهند شد و در باتلاقی که گیر کرده‌اند دست‌وپا خواهند زد و فروتر خواهند رفت.

شاهکار بینش‌پژوه در توصیف نامزد مورد حمایتش می‌گوید، همه می‌دانیم او آدم کاملی نیست، سابقه درخشانی هم به لحاظ بشردوستی ندارد، یک کمی هم زن‌ستیز است، سیاست‌هایش در ارتباط با سقط جنین ابلهانه است؛ ولی در مجموع امتیاز او از خانم هریس درباره منافعی که می‌تواند برای کشور ایران داشته باشد، خیلی بیشتر است.

در ادامه این برنامه کوروش همایونپور، عضو ارشد دانشگاه جرج واشنگتن و از فعالان حزب دموکرات، می‌گوید مذاکرات و توافقنامه‌های بیست سال اخیر همه زیر نظر رؤسای جمهور دموکرات بوده به‌ویژه برجام. بعد از آن هم این تمایل وجود داشت که در دولت آقای بایدن این مذاکرات ادامه پیدا کند.

این فعال سیاسی حزب دموکرات، اظهارات اخیر نامزد ریاست‌جمهوری این حزب، کامالا هریس، که ایران را بزرگ‌ترین دشمن آمریکا نامید و گفت خون آمریکایی‌ها روی دستان ایرانی‌ها است، صرفاً تبلیغاتی برای مبارزات انتخاباتی می‌داند.

نیما کیوانی، عضو حزب ایران‌نوین و استاد دانشگاه که از حامیان دونالد ترامپ است، مسئله بازگشت نامزد جمهوری‌خواهان به سیاست چهارسالۀ ریاست‌جمهوری‌اش موسوم به فشار حداکثری را مطرح می‌کند.

آقای کیوانی معتقد است که آن سیاست فشار هنگفت مالی به «رژیم ایران» وارد کرده بود و باعث شده بود که دست رژیم در کمک کردن به نیروهای نیابتی‌اش بسته‌تر شود.

آقای کیوانی می‌گوید سیاست تحریمی علیه جمهوری اسلامی در دوران دموکرات‌ها فقط روی کاغذ وجود داشت و در عمل اجرا نمی‌شد.

او در این‌باره به درگیری‌های دولت بایدن برای احیای روند برجام اشاره می‌کند که به گفته این فعال سیاسی موجب شد تا منابعی مالی در اختیار «رژیم» قرار بگیرد و تحریم‌ها شُل شود.

اما آقای همایونپور می‌گوید صحبت از این‌که جمهوری‌خواهان سخت‌گیرترند یا دموکرات‌ها، بحثی صوری است. به‌گفته این فعال دانشگاهی، در عمل هر دو حزب سیاسی در آمریکا از رویارویی مستقیم با جمهوری اسلامی اجتناب کرده‌اند.

او می‌افزاید که ایران هم از این برخورد اجتناب می‌کند ودر این‌باره «ترور قاسم سلیمانی» فرمانده نیروی قدس سپاه پاسداران انقلاب اسلامی و شیوه پاسخگویی تهران را مثال می‌آورد.

نیما کیوانی با تأیید حرف‌های این فعال سیاسی، سیاست هر دو حزب را « دوری از سیاست تغییر رژیم» بازخوانی می‌کند و مطرح کردن چنین ایده‌هایی را «رؤیافروشی» می‌نامد.

این فعال سیاسی حزب ایران‌نوین می‌گوید کشتن «تروریست قاسم سلیمانی» یک پیام بسیار قوی به حکومت بود و همه چیز نشان می‌داد که ادامه دولت ترامپ می‌تواند ضربه‌ و فشاری به رژیم باشد.

آقای کیوانی دو ویژگی برای دونالد ترامپ قائل است که به گفته این مدرس دانشگاه او را به نخست‌وزیر اسراییل بنیامین نتانیاهو شبیه می‌کند؛ یکی این‌که باهوش است و غیرقابل پیش‌بینی.

کوروش همایونپور می گوید اتفاقاً سیاست دونالد ترامپ در خروج از برجام بر خلاف رسیدن به آنچه او یک توافق بزرگ می نامید بود و این دست جمهوری اسلامی رابرای غنی‌سازی اورانیوم و رسیدن به سلاح اتمی.

آقای همایونپور معتقد است، آدم‌های «غیر‌قابل پیش‌بینی» آدم‌هایی به تعبیر او «مخبط‌اند».

برنامهٔ «پاراگراف اول» را هر چهارشنبه ساعت ۸:۳۰ شب به وقت ایران می‌توانید به صورت زنده از رادیوفردا بشنوید. برای شرکت در این برنامه از طریق @fardagram شناسه ما در تلگرام پیغام یا شماره تماس خود را ارسال کنید تا ما با شما تماس بگیریم.
XS
SM
MD
LG