پلیس هند اعلام کرد که تیراندازی افراد مسلح به سمت گردشگران در منطقه جامو و کشمیر ۲۶ کشته و ۱۷ مجروح بر جا گذاشته است؛ این مرگبارترین حمله در این منطقه طی دو دهه اخیر به شمار میرود.
به نوشته رسانههای هند، از جمله ایندیا تودی، این تیراندازی حدود ساعت ۱۴:۳۰ بعدازظهر سهشنبه دوم اردیبهشت در منطقه تفرجگاهی پهالگام در جامو و کشمیر روی داد.
نارندرا مودی، نخست وزیر هند، این حمله را تروریستی خواند و در شبکه اجتماعی ایکس نوشت: «کسانی که در پشت این اقدام شنیع هستند به دست عدالت سپرده خواهند شد... آنها در امان نخواهند بود.»
آقای مودی که به عربستان سعودی سفر کرده بود پس از وقوع این حمله، یک شب زودتر جده را ترک کرد و صبح چهارشنبه به دهلی نو بازگشت.
برخی رسانههای هند گزارش دادهاند که دو تن از قربانیان شهروندان خارجی هستند اما مقامهای رسمی هند هنوز این خبر را تایید نکرده است.
کاخ سفید این حمله را تروریستی خواند و دونالد ترامپ، رئیس جمهور ایالات متحده، در تماس تلفنی با نارندرا مودی تصرح کرد که از هند حمایت کامل میکند تا عاملان این «حمله شنیع» به دست عدالت سپرده شوند.
جی.دی ونس، معاون رئیس جمهور آمریکا که با خانوادهاش به هند رفته و یک روز پیشتر نیز با نارندرا مودی دیدار کرده بود، با انتشار پیامی در شبکه اجتماعی ایکس به «قربانیان این حمله تروریستی ویرانگر» تسلیت گفت.
شمار دیگری از مقامهای بینالمللی، از جمله آنتونیو گوترش، دبیرکل سازمان ملل، و اورسولا فون درلاین، رئیس کمیسیون اروپا، این حمله را به شدت محکوم کردهاند.
به نوشته رسانههای هندی، مهاجمان لباسهای متحد الشکل بر تن داشتند و در فضای باز چمنزار از فاصله نزدیک به سمت گردشگران تیراندازی کردند.
ایندیا تودی با اعلام اینکه گروه موسوم به «جبهه مقاومت کشمیر» مسئولیت این حمله را بر عهده گرفته، این گروه را شاخه محلی گروه پاکستانی «لشکر طیبه» معرفی کرده است.
با این حال به گزارش خبرگزاری فرانسه، هنوز هیچ گروهی به طور رسمی مسئولیت این حمله را بر عهده نگرفته است.
این خبرگزاری همچنین یادآور شده است که شورشیان در این منطقه که اکثریت جمعیت آن مسلمان هستند از سال ۱۹۸۸ به دنبال استقلال از هند یا پیوستن به پاکستان هستند.
هند بخش بزرگی از منطقه کشمیر را در کنترل دارد و بخش کوچکتر آن در اختیار پاکستان است؛ هر دو کشور نیز طرف مقابل را به اشغال کشمیر متهم میکنند.
برآورد میشود که هند حدود نیم میلیون سرباز را به طور دائم در این منطقه جامو و کشمیر مستقر کرده است.
با این حال، از سال ۲۰۱۹ که دولت نارندرا مودی خودمختاری محدود کشمیر را لغو کرد درگیریها کاهش یافته است.
مقامهای هند در سالهای اخیر این منطقه کوهستانی را به محلی برای گذراندن تعطیلات تبدیل کردهاند و تفرجگاهها و همچنین پیستهای اسکی در آن رونق یافته است.
در سال ۲۰۲۴ حدود سه و نیم میلیون گردشگر از کشمیر بازدید کردند که اکثریت آنها شهروندان داخل هند بودند.
یک سال پیش از آن نیز هند نشست گردشگری گروه ۲۰ را در سرینگر، مرکز تابستانی جامو و کشمیر، برگزار کرد اما به نوشته خبرگزاری فرانسه، این اجلاس تحت تدابیر شدید امنیتی برگزار شد تا هند نشان دهد اظهارات مقامهای این کشور در بازگشت صلح و زندگی معمول به این منطقه، پس از سرکوب گسترده، در حال بازگشت است.
پهالگام، منطقهای که تیراندازی روز سهشنبه در آن رخ داد، در ۹۰ کیلومتری سرینگر قرار دارد.
هند بارها پاکستان را به حمایت از افراد مسلح و حملات شورشیان متهم کرده است؛ پاکستان با رد این اتهام گفته است که تنها از مبارزه کشمیر برای تعیین سرنوشت حمایت میکند.
عمر عبدالله، سروزیر جامو و کشمیر در هند، تاکید کرد که حمله سهشنبه بسیار بزرگتر از حملاتی است که در سالهای اخیر علیه غیرنظامیان رخ داد.
در سالهای اخیر، مرگبارترین حمله در سال ۲۰۱۹ رخ داد که شورشیان با خودروی مملو از مواد منفجره به کاروان پلیس در شهر پولواما حمله کردند؛ حملهای که ۴۰ کشته و دستکم ۳۵ زخمی بر جا گذاشت.
مرگبارترین حمله علیه غیرنظامیان هم در سال ۲۰۰۰ و در آستانه سفر بیل کلینتون، رئیس جمهور وقت آمریکا، به هند رخ داد و طی آن ۳۶ نفر کشته شدند.