لینک‌های قابلیت دسترسی

خبر فوری
یکشنبه ۳۰ دی ۱۴۰۳ تهران ۰۶:۴۹

رخنه فساد «در همه وزارتخانه‌ها»؛ بازداشت فرماندار سابق به اتهام رشوه‌خواری


امیر خجسته
امیر خجسته

رئیس ستاد مبارزه با مفاسد اقتصادی در مجلس ایران می‌گوید فساد در همه وزارتخانه‌های ایران وجود دارد. همزمان خبر بازداشت رئیس سازمان صنعت و معدن در خراسان شمالی به اتهام اختلاس و یک فرماندار سابق به اتهام رشوه‌خواری منتشر شده است.

اسحاق جهانگیری، معاون اول رئیس جمهور ایران، پیشتر اعلام کرده بود که فساد در جمهوری اسلامی «بزرگ شده و به برخی مسئولین بالای کشور رسیده است».

به باور وی، «در دوره‌ای که می‌شد و می‌بایست جلوی فساد را می‌گرفتند، نگرفتند و برخی مسئولین کشور را آلوده کردند».

حال امیر خجسته، رئیس ستاد مبارزه با مفاسد اقتصادی در مجلس، در همین زمینه خطاب به وزرای دولت حسن روحانی گفته که «باید بدانند امروز در همه وزارتخانه‌ها فساد وجود دارد و باید با آگاهی مبارزه با فساد از بالاترین جا یعنی وزارتخانه‌ها آغاز شود.»

این نماینده در اهمیت موضوع «فسادستیزی» در ایران گفته که وزرا باید بدانند در وزارتخانه آنها «به هر طریقی فساد وجود دارد، چرا که در کشور رانت‌های قوی از گمرک گرفته تا بانک‌ها حاکم است.»

وی در ادامه از وزرا خواست تا فسادستیزی را از مجموعه تحت مدیریت خود آغاز کنند و «مقابل باندها و شبکه‌های مخوف اقتصادی که بیت‌المال را غارت می‌کنند تمام قد» بایستند.

وی که عضو کمیسیون اصل ۹۰ مجلس هم است با بیان این که در مبارزه با فساد «نباید به هیچ وجه با هر گرایشی رحم کرد»، هشدار داد اگر وزارتخانه‌ها در این زمینه به تذکرات مجلس توجه نکنند، وی «با قرار دادن اسناد و مدارک در دست رسانه‌ها مردم را آگاه» خواهد ساخت.

خجسته در اظهارات خود به وزارتخانه خاصی اشاره نکرده و توضیح بیشتری نداده است.

نخستین‌ بار احمد توکلی، نماینده سابق مجلس از «سیستماتیک» شدن فساد در جمهوری اسلامی نام برد و اعلام کرد که بسیاری از فرزندان مقام‌های ارشد کشور فاسد هستند.

این در حالی است که صادق لاریجانی، رئیس قوه قضائیه و علی لاریجانی، رئیس مجلس این موضوع را رد کرده‌اند.

در ایران سال‌هاست که اخبار متعددی از فساد مقام‌های رسمی از نمایندگان شوراهای اسلامی شهر و روستا، کارمندان ادارات و وزارتخانه‌های مختلف به ویژه شهرداری‌ها و غیره مطرح می‌شود.

در همین زمینه دادستان عمومی و انقلاب مرکز استان خراسان شمالی روز پنج‌شنبه از بازداشت رئیس سازمان صنعت و معدن این استان به اتهام «اختلاس» خبر داد.

در همین روز در آن سوی ایران، به گزارش خبرگزاری ایلنا، دادستان عمومی و انقلاب مرکز استان سیستان و بلوچستان گفت که «فرماندار سابق چابهار به اتهام اخذ رشوه بازداشت شد»ه است.

به گفته مسلم محمدیاران، رئیس سازمان صنعت و معدن استان خراسان شمالی بر اساس گزارش‌های سازمان بازرسی و به اتهام «اختلاس و تصاحب و تضییع اموال دولتی» در بازداشت موقت است.

در واکنش به فساد گسترده اداری و اقتصادی در ایران، رهبر جمهوری اسلامی نیز گفته که «برخورد با ظلم و فساد در میان کارگزاران حکومتی باید شدیدتر و جدی‌تر از بقیه موارد باشد و همه مسئولان و مدیران کشور باید به این موضوع توجه کنند.»

این در حالی است که غلامعلی جعفرزاده ایمن‌آبادی، نماینده مجلس شورای اسلامی می‌گوید فساد به اندازه‌ای در ساختار ایران گسترده شده که بعید است قانون بتواند با آن مقابله کند و خوب است مبارزه با فساد ابتدا از «دفتر» رهبر جمهوری اسلامی آغاز شود.

ابوالفضل قدیانی، از اعضای ارشد سازمان مجاهدین انقلاب اسلامی نیز در یکی از یادداشت‌های خود با انتقاد از «فساد گسترده و عمیق بی‌سابقه در تاریخ معاصر ایران، غارت علنی و سیستماتیک اموال عمومی به دست وابستگان به نظام سیاسی،‌ «چاره کارساز» حل مشکلات ایران را نه «درمان‌ها و مسکن‌های موقت و چفت و بست زدن به ستون‌های پوسیده نظام حاکم، بلکه شکستن هیمنه و سیطره استبداد و اصلاح بنیادین ساختار قانونی ممد استبداد» دانست.

به گفته آقای قدیانی، آیت‌الله خامنه‌ای «شعار عدالت سر می‌دهد اما به نزدیکان و وابستگان درگاهش -برای اطمینان از وفاداری‌شان- رانت‌های کلان می‌دهد و... نظام ناکارآمد و فاسد قضاییِ برآمده از استبداد دینی، دزدی و اختلاس و رانت‌خواری را بدل به امری مباح می‌کند و کار مولد اقتصادی را به فراموشی می‌سپارد».

در آخرین گزارش سازمان «شفافیت بین‌المللی»، ایران از لحاظ درجه فساد در میان ۱۷۸ کشور مورد بررسی در رده ۱۳۱ قرار گرفته است.

شفافیت بین‌المللی در این گزارش جمهوری اسلامی را بسیار فاسدتر از برخی کشورهای منطقه ارزیابی کرده‌است. ایران ۱۱۳ پله فاسدتر از امارات، ۵۶ پله فاسدتر از ترکیه و ۲۳ پله فاسدتر از مصر ارزیابی شده‌ است.

منابع: خبرگزاری‌های خانه ملت، ایلنا و رادیوفردا/ ب. ب./ ف. دو.
XS
SM
MD
LG