دولت هند با متهم کردن پاکستان به حمایت از حمله مرگبار در جامو و کشمیر مجموعه اقداماتی علیه آن کشور اعلام کرده است؛ اسلامآباد نیز وعده مقابله داده است.
نارندرا مودی، نخست وزیر هند، روز پنجشنبه چهارم اردیبهشت گفت: «هند هر یک از تروریستها و حامیان آنها را شناسایی، ردیابی و مجازات خواهد کرد. ما آنها را تا آخر دنیا تعقیب خواهیم کرد.»
این اولین سخنرانی عمومی آقای مودی پس از حمله افراد مسلح به گردشگران در جامو و کشمیر هند بود.
در آن حمله که روز سهشنبه در منطقه توریستی پهالگام رخ داد ۲۶ تن کشته شدند که همگی به جز یک نفر شهروندان هندی بودند.
دولت هند همسایه و رقیب منطقهای خود، پاکستان، را به حمایت از این حمله متهم کرده و به همه شهروندان پاکستانی دستور داده که تا نهم اردیبهشت خاک هند را ترک کنند. دیپلماتهای باقیمانده پاکستانی در هند از این دستور مستثنی شدهاند.
پاکستان که هر گونه نقشی در حمله پهالگام را رد می کند، روز پنجشنبه پس از آنکه دهلی نو مجموعه ای از اقدامات دیپلماتیک تنبیهی را صادر کرد، یک نشست نادر امنیت ملی برگزار کرد.
هند همچنین از تعلیق معاهده تقسیم آب، بسته شدن گذرگاه اصلی مرز زمینی و کاهش سطح روابط دیپلماتیک بین دو کشور خبر داد.
به نوشته خبرگزاری فرانسه، این اقدامات با اینکه تا حد زیادی نمادین هستند اما برخی بیم آن دارند که به سمت خطر احتمالی اقدام نظامی بین این همسایه که هر دو دارای سلاح اتمی هستند پیش برود.
پاکستان دست داشتن در حمله پهالگام را رد کرده و دفتر نخست وزیر این کشور روز پنجشنبه با اعلام اینکه حریم هوایی خود را برای خطوط هوایی هند بسته است، در بیانیهای اعلام کرد که به «هر گونه تهدید علیه حاکمیت پاکستان و امنیت مردم آن» با اقدامات متقابل پاسخ داده خواهد شد.
هیچ گروهی به طور رسمی مسئولیت حمله پهالگام را بر عهده نگرفته اما پلیس هند برای سه مظنون، شامل دو پاکستانی و یک هندی، اخطارهای تحت تعقیب صادر کرده است.
هند این سه نفر را به عضویت در «لشکر طیبه»، گروه مستقر در پاکستان که از سوی سازمان ملل یک سازمان تروریستی معرفی شده، متهم کرده و جایزهای به مبلغ دو میلیون روپیه (حدود ۲۳۵۰۰ دلار) برای اطلاعات منجر به دستگیری هر یک از آنها تعیین کرده است.
در دو روز اخیر تظاهراتی علیه پاکستان در کشمیر هند بر پا شده و روز پنجشنبه هم معترضان در لاهور پاکستان خشم خود را علیه اقدام هند در تعلیق معاهده آب ابراز کردند.
از زمان استقلال هند از پاکستان در سال ۱۹۴۷، هر یک از دو کشور بخشی از منطقه کشمیر را در کنترل خود دارد و کشور مقابل را به «اشغالگری» متهم میکند.
از سال ۱۹۸۹ گروههای شورشی در کشمیر تحت کنترل هند با انجام اقدامات و حملاتی در این منطقه خواستار استقلال یا پیوستن به پاکستان شدهاند.