یکی از مقام های بلندپایه وزارت امور خارجه آمریکا گفت که نشستن سفیر ایالات متحده در سازمان ملل در کنار مقام های ایرانی در نشستی در داووس، مجاز نبوده و به معنای تغییر در سیاست آمریکا نسبت به ایران نیست.
هفته گذشته زلمای خلیل زاد، سفیر آمریکا در سازمان ملل متحد، در جریان ميزگردی در حاشیه نشست جهانی اقتصاد در داووس سوییس، کنار منوچهر متکی، وزير امور خارجه ايران، نشسته بود. در این نشست مجتبی هاشمی ثمره، مشاور عالی رییس جمهوری ایران نیز حضور داشت.
شان مک کورمک، سخنگوی وزارت امور خارجه آمریکا، روز چهارشنبه گفت که زلمای خلیل زاد برای این کار پیشاپیش اجازه ای نگرفته بوده است و عمل او به معنای وقوع تغییری در سیاست ایالات متحده نسبت به ایران نیست.
آقای مک کورمک گفت: «آیا سیاست جدیدی اتفاق افتاده؟ ... آیا از پیش مجوزی درخواست شده بود؟ خیر. سیاست جدیدی در کار نیست و اجازه ای هم برای این کار گرفته نشده بود.»
فیلمی که از این میزگرد خبرساز بر روی وب سایت یوتیوب منتشر شد نشان می دهد که حضور آقای خليل زاد در کنار آقای متکی در يک نشست چند جانبه و با حضور يک مجری بوده است.
طبق روند متعارف، دیپلمات های آمریکا باید برای حضور در کنار مقام های ایرانی، از پیش درخواست اجازه کنند؛ کاری که آقای خلیل زاد، به گفته شان مک کورمک، انجام نداده بود.
سخنگوی وزارت امور خارجه آمریکا همچنین افزود که مجراهای رسمی ارتباط با ایران مشخص است و تغییری در آن روی نداده است.
آقای مک کورمک، سفارت سوییس در تهران و رایان کروکر، سفیر آمریکا در بغداد را به عنوان این دو مجرا معرفی کرد.
به گفته شان مک کورمک، تشریفات ایالات متحده از دیپلمات های آمریکا می خواهد تا در برخوردهای کاری یا موقعیت های اجتماعی با مقام های ایرانی «ادب را به جای آورند، اما رفتاری خودسرانه نکنند».
روز سه شنبه روزنامه نیویورک تایمز خبر داد که مقام های کاخ سفيد پس از آن که ويدیويی از میزگرد «سیاست خارجی ایران» در سايت اينترنتی يوتيوب قرار گرفته است، از حضور زلمای خلیل زاد در این میزگرد در کنار وزیر امور خارجه ایران مطلع شدند.
در این ميزگرد علاوه بر دو مقام ایرانی و یک مقام آمریکایی، خالد عبدالله جناحی، رییس بانک شامل بحرين، ليليا شوتسووا، مشاور ارشد موسسه کارنگی در مسکو، و گرت اوانس، از گروه بحران بين الملل که اداره این میزگرد را به عهده داشت، نيز حضور داشته اند.