لینک‌های قابلیت دسترسی

خبر فوری
یکشنبه ۴ آذر ۱۴۰۳ تهران ۰۸:۵۶

تهدید دو مقام ایران درباره تمدید تحریم تسلیحاتی؛ عواقب وخیم برای منطقه و خروج از ان‌پی‌تی


علی ربیعی اعلام کرد که تمدید تحریم تسلیحاتی ایران «پیامدهای وخیمی نه تنها برای برجام برای منطقه خواهد داشت». 
علی ربیعی اعلام کرد که تمدید تحریم تسلیحاتی ایران «پیامدهای وخیمی نه تنها برای برجام برای منطقه خواهد داشت». 

سخنگوی دولت ایران تهدید کرد که تمدید تحریم تسلیحاتی ایران «پیامدهای وخیمی» برای منطقه خواهد داشت و رئیس کمیسیون امنیت ملی مجلس نیز از احتمال خروج از ان‌پی‌تی در صورت این اتفاق سخن گفت.

علی ربیعی، سخنگوی دولت ایران، روز شنبه ۱۳ اردیبهشت در مصاحبه با خبرگزاری تسنیم گفت که تمدید تحریم تسلیحاتی ایران «پیامدهای وخیمی نه تنها برای برجام بلکه فراتر از آن، برای امنیت و ثبات منطقه خواهد داشت».

وی اضافه کرد: «ما فکر می‌کنیم این پیام روشن را به آمریکا و بقیه انتقال دادیم که تمدید تسلیحاتی ایران مغایر با توافق‌های قبلی است و واکنش سختی را به‌دنبال خواهد داشت.»

بر اساس قطعنامه ۲۲۳۱ شورای امنیت سازمان ملل که در حمایت از برجام صادر شدT تحریم تسلیحاتی ایران اواخر مهر ماه به پایان می‌رسد، اما آمریکا به دنبال تمدید این تحریم‌ها است.

روز شنبه همچنین مجتبی ذالنوری، رئیس کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس، اعلام کرد که این کمیسیون موضوع را بررسی خواهد کرد.آقای ذالنور درباره واکنش ایران به همراهی احتمالی کشورهای اروپایی با آمریکا بر سر تمدید تحریم‌های تسلیحاتی گفت که در صورت «بدعهدی طرف‌های غربی» می‌توان برجام را اجرا نکرد.

وی اضافه کرد: «یکی از این موارد اجرا نکردن پروتکل الحاقی و تجدید نظر در همکاری با آژانس بین المللی انرژی اتمی است.»

ایران به رغم تحریم‌های آمریکا، همچنان برخی از مفاد برجام را اجرا می‌کند و از آن خارج نشده است.

رئیس کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس در ادامه گفت که گزینه دیگر ایران خروج از پیمان منع گسترش سلاح‌های هسته‌ای معروف به ان‌پی‌تی است.

ایران در برجام پذیرفته است که پروتکل الحاقی در پیمان منع گسترش سلاح‌های هسته‌ای معروف به ان‌پی‌تی را به صورت داوطلبانه اجرا کند. بر اساس این پروتکل، بازرسان آژانس انرژی اتمی مجاز خواهند بود هر زمان که لازم می‌دانند از تأسیسات هسته‌ای ایران بازرسی بازدیذ سرزده داشته باشند.

روز شنبه همچنین کاظم غریب آبادی، سفیر و نماینده دائم ایران در آژانس بین المللی انرژی اتمی گفت که «تقلای آمریکا برای جا زدن خود به عنوان مشارکت‌کننده در برجام، هیچ مبنای حقوقی ندارد».

در روزهای اخیر گزارش‌هایی منتشر شد که عنوان می‌کرد واشینگتن می‌خواهد به عنوان یکی از طرف‌های برجام امکان بازگشت تحریم‌های سازمان ملل علیه ایران را فراهم آورد، امری که واکنش تهران را به دنبال داشته است.

چند تن از مقام‌های جمهوری اسلامی، از جمله وزیر خارجه و همچنین سفیر ایران در سازمان ملل، تاکید داشته‌اند که آمریکا هنگام خروج از توافق هسته‌ای مشخصا به «توقف مشارکتش در برجام» اشاره کرده بود.

با این حال، مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا در گفت‌وگو با رادیو اروپای آزاد گفته است که آمریکا یا هر عضو شورای امنیت سازمان ملل حق دارد درباره تحریم‌های تسلیحاتی ایران «که ابتدا در سال ۲۰۰۷ تصویب شد و بعد در قطعنامه‌های بعدی گسترش یافت» پیشنهاد خود را ارائه کند.

قطعنامه احتمالی آمریکا در این باره باید از اکثریت آرای ۱۵ عضو شورای امنیت برخوردار شود و هم با مخالفت اعضای دائم، یعنی آمریکا، روسیه، چین، فرانسه و بریتانیا، روبه‌رو نشود.

پیش از این روسیه اعلام کرده بود که این قطعنامه را وتو خواهد کرد.

در همین حال برایان هوک نماینده ویژه وزارت خارجه آمریکا در امور ایران در مصاحبه با رادیو فردا اعلام کرد که «در حال رایزنی‌های دیپلماتیک با چهار عضو دیگر شورای امنیت سازمان ملل هستیم».

XS
SM
MD
LG