لینک‌های قابلیت دسترسی

خبر فوری
شنبه ۲۹ دی ۱۴۰۳ تهران ۰۷:۲۱

انتقاد از طرح انتقال پایتخت به مکران؛ بخش زیادی از آن «آب لوله‌کشی ندارد»


تصویر آرشیوی از بندر چابهار
تصویر آرشیوی از بندر چابهار

نماینده پیشین چابهار در مجلس شورای اسلامی می‌گوید مطرح شدن نام سواحل مکران به عنوان «پایتخت جدید» کشور تنها به مشکلات معیشتی مردم این منطقه دامن زده است.

معین‌الدین سعیدی یکشنبه ۲۳ دی‌ماه گفت بعد از صحبت‌های اخیر درباره انتقال پایتخت به مکران، قیمت زمین و اجاره مسکن در این منطقه گران شد، بدون اینکه هیچ تغییری در زندگی مردم صورت گیرد.

او تأکید کرد که اظهارات اخیر مقامات دولتی فقط هزینه زندگی برای ساکنان منطقه را افزایش داده است.

اخیرا مسعود پزشکیان، رئیس‌جمهور ایران اعلام کرد تهران دیگر «ظرفیت توسعه» ندارد و پایتخت باید به منطقه‌ای ساحلی در جنوب انتقال یابد.

او اشاره مستقیمی به سواحل مکران در استان سیستان و بلوچستان نکرد، اما محمدرضا عارف معاون اول او پیش‌تر گفته بود: «یکی از نقاطی که به صورت جدی برای انتقال پایتخت مطرح است، مکران است.»

در این میان، فاطمه مهاجرانی، سخنگوی دولت ۲۱ دی‌ماه درباره انتقال پایتخت گفت محل مورد نظر مکران است؛ اما یک روز بعد این اظهارات را تکذیب کرد.

ایده انتقاد پایتخت، چهار دهه است که مطرح شده، اما هرگز اقدام عملی در رابطه با این موضوع و حتی انتخاب یک منطقه خاص، انجام نشده است.

مطرح شدن نام سواحل مکران به عنوان گزینه‌ای برای پایتخت جدید کشور در حالی است که این منطقه یکی از عقب‌مانده‌ترین مناطق ایران از لحاظ توسعه زیرساخت‌ها است و حتی بخش بزرگی از منطقه یاد شده فاقد لوله‌کشی آب است.

آقای سعیدی نیز به این نکته اشاره کرده و گفته است: «درحال حاضر چه زیرساخت‌هایی در مکران است، الان ما پایین‌ترین شاخص‌های توسعه‌ای را در اینجا داریم؛ چه به لحاظ دسترسی به آب شرب، سرانه‌های آموزشی و ورزشی پایین هستیم، وضعیت در اینجا در حوزه سلامت‌ تبدیل به فاجعه شده است.»

او در ادامه یادآوری کرد در چنین شرایطی نتیجه طرح چنین موضوعاتی «بدون کارشناسی لازم» آن است که «هزینه‌های زندگی برای مردم بالا می‌رود».

این نماینده پیشین مجلس می‌گوید در تهران هر شهروند روزانه حدود ۱۵۰ لیتر آب مصرف می‌کند، اما در مکران سهم هر شهروند حدود ۱۵ لیتر است و هنوز درصد بزرگی از مردم آب لوله‌کشی ندارند.

در این میان، خبرگزاری ایلنا با اشاره به عدم دسترسی ۷۰۰ روستای شش شهرستان جنوب سیستان و بلوچستان به آب آشامیدنی لوله‌کشی شده، نوشته است حتی در چابهار آب جیره‌بندی شده است.

خانم مهاجرانی روز گذشته با تکذیب سخنان خود درباره طرح انتقال پایتخت به مکران گفته بود دو شورا برای احصای مشکلات تهران و بررسی قوت‌های اقتصاد دریامحور در مکران تشکیل شده اما این به معنای انتقال پایتخت به مکران نیست.

اشاره او به «اقتصاد دریامحور» مکران در حالی است که تنها بندر آن، چابهار، نیز به شکل ناقص فعال است و سهم آن از ترانزیت کالاهای خارجی کشور حتی به یک درصد نیز نمی‌رسد. برای نمونه ایران پارسال ۲۵ میلیون تن کالاهای خارجی ترانزیت کرد که سهم بندر چابهار تنها ۱۷ هزار تن بود.

در این میان، آمارهای بانک جهانی نشان می‌دهد ایران از لحاظ شاخص لجستیک، بدترین وضعیت را در میان همسایه‌ها بعد از افغانستان دارد و دقیقا مشخص نیست مقامات جمهوری اسلامی با چه پشتوانه‌ای امید به اقتصاد دریامحور بسته‌اند.

XS
SM
MD
LG