لینک‌های قابلیت دسترسی

خبر فوری
یکشنبه ۴ آذر ۱۴۰۳ تهران ۰۴:۵۵

پومپئو: اقدام اروپایی‌ها برای ایجاد سازوکار ویژه همکاری با ایران غیر سازنده است


مایک پومپئو، وزیر امور خارجه آمریکا روز سه‌شنبه سوم مهر از اقدام کشورهای اروپایی برای ایجاد یک سازوکار ویژه به منظور ارائه تسهیلات بانکی و تجاری به ایران جهت مقابله با تحریم‌های ایالات متحده انتقاد کرد.

به گزارش رویترز، وزیر امور خارجه آمریکا که در نشست «اتحاد علیه ایران اتمی» سخنرانی می‌کرد، گفت، از اقدام کشورهای باقیمانده در توافق هسته ای با ایران، برجام،در روز دوشنبه برای ایجاد یک سازوکار ویژه بانکی و مالی در مقابله تحریم های آمریکا «عمیقا» مایوس و متاسف شده است.

نشست وزیران خارجه چهار عضو دائم شورای امنیت، فرانسه، روسیه، چین و بریتانیا، به‌ علاوه آلمان، با حضور فدریکا موگرینی، مسئول ارشد سیاست خارجی اتحادیه اروپا و محمد جواد ظریف، وزیر خارجه ایران، روز دوشنبه در نیویورک برگزار شد.

این کشورهای در بیانیه مشترکی از توسعه کانال‌های پرداخت مالی به ایران به ویژه ایجاد یک سازوکار هدف ویژه (اس پی وی) برای ایجاد تسهیلاتی جهت پرداخت‌های مرتبط با ایران استقبال کرده بودند.

مایک پومپئو در این زمینه اظهار داشت: این اقدام یکی از غیر سازنده‌ترین اقدامات قابل تصور برای صلح امنیت منطقه است.

طبق این گزارش، آقای پومپئو کشورهای اروپایی را متهم کرده است با این اقدام خود باعث تقویت ایران به عنوان مهمترین دولت حامی تروریسم می‌شوند.

وزیر امور خارجه آمریکا گفته است: می‌توانم تصور کنم که امروز صبح آیت الله‌ها و پاسداران فاسد می‌خندیدند.

«تلاش» برای تغییر رفتار ایران

مایک پومپئودر بخش دیگری از اظهارات خود گفته است: «ایالات متحده به مردم ایران می‌گوید:ما از حق شما برای زندگی بعنوان ملتی آزاد، تحت حکومتی پاسخگو که به شما احترام بگذارد،حمایت می‌کنیم. لیاقت شما بیشتر از این انقلاب بی ثمری است که توسط رهبرانی فاسد برشما تحمیل شده است.»

وی اضافه کرده است: «بخاطر سیاستهای شکست خورده این رژیم، مردم ایران با کمبود شدید آب و بحران‌های محیط زیستی دست و پنجه نرم می کنند. رژیم ایران بیشتر نگران آب سنگین است تا آب آشامیدنی.»

وزیر امور خارجه آمریکا تصریح کرده است: ایالات متحده به تلاش‌های بین المللی برای تغییر رفتار ایران از طریق فشار، بازدارندگی و حمایت از مردم ایران ادامه خواهد داد. ما خواهان حضور همه کشورها (در چنین ائتلافی) هستیم. این جزو مهم‌ترین الویت‌های دیپلماتیک رئیس جمهوری آمریکا است.

دونالد ترامپ، رئیس‌جمهوری آمریکا، در بهار گذشته و پس از آن‌ که تهران با خواست واشینگتن برای انجام تغییرات در توافق اتمی موافقت نکرد، از برجام خارج شد..

آقای ترامپ معتقد است توافق اتمی نه تامین‌کننده منافع ملی کشورش است و نه جلوی دستیابی نهایی ایران به سلاح هسته‌ای را گرفته و نه مانع از مسائلی مانند «حمایت از تروریسم»، «فعالیت‌های مخرب» و یا توسعه برنامه موشکی جمهوری اسلامی شده‌است.

با تصمیم دونالد ترامپ تحریم‌ها علیه ایران بازگردانده شد.تاکنون یک مرحله از تحریم های آمریکا اجرا شده است و قرار است مرحله دوم یعنی تحریم های نفتی از ۱۳ آبان ماه به اجرا گذاشته شوند.

کشورهای باقی مانده در برجام درصدند ایران را ترغیب کنند به رغم خروج آمریکا و بازگشت تحریم ها، همچنان به این توافق پایبند باشد. به همین دلیل به دنبال سازوکاری برای کاهش تاثیر تحریم‌های آمریکا هستند.

در همین زمینه، کشورهای باقی مانده در برجام روز گذشته در بیانیه‌ای بر «تعهد خود به پی‌گیری اقدامات مشخص» در جهت پرداخت پول و تداوم صادرات نفت ایران تاکید کردند.

در بند ۹ بیانیه مشترک ایران و ۱+۴، اعضای مانده در برجام تاکید کرده‌اند در «پی‌گیری تعهدات… به‌طور مشخص برای اقدامات واقعی و موثر برای تضمین کانال‌های پرداخت [پول] به ایران، و تداوم صادرات نفت و میعانات گازی، محصولات نفتی و پتروشیمی» متعهد هستند.

در این بیانیه همچنین تاکید شده بود که رفع تحریم‌ها «بخشی حیاتی» از توافق اتمی‌ است.

طرف‌ها از به‌روزسانی «مقررات انسداد» اتحادیه اروپا، و اعطای مجوز به بانک سرمایه‌گذاری اروپا برای اینکه ایران از شرایط دریافت وام‌های خارجی برخوردار شود، استقبال کردند.

«مقررات انسداد»، شرکت‌های اتحادیه اروپا را از رعایت تحریم‌های آمریکا منع می‌کند و حکم هیچ دادگاهی را برای اجرای مجازات‌های آمریکا، به‌رسمیت نمی‌شناسد. این قوانین در در دهه ۹۰ میلادی برای مقابله با تحریم‌های آمریکا علیه کوبا شکل گرفت، هرچند به صورت رسمی به مرحله اجرا درنیامد.

با استفاده از گزارش‌های آسوشیتدپرس و رادیو فردا؛ خ
XS
SM
MD
LG