لینک‌های قابلیت دسترسی

خبر فوری
یکشنبه ۴ آذر ۱۴۰۳ تهران ۰۷:۲۰

پومپئو: توافق اتمی همه راه‌های ایران به‌سوی سلاح اتمی را مسدود نمی‌کرد


پومپئو
پومپئو

وزیر خارجه آمریکا در توئیتر خود نوشته است «بر خلاف آن‌چه به مردم آمریکا عرضه شد، برجام همه راه‌های ایران برای توسعه سلاح اتمی را مسدود نمی‌کرد».

تازه‌ترین اظهارات مایک پومپئو در مورد توافق اتمی ایران و خروج دولت ترامپ از آن، در پی پست تازه‌ای مربوط به دیدارهای جان کری و محمد جواد ظریف، وزیر خارجه پیشین آمریکا و وزیر خارجه ایران، منتشر شده‌است.

پومپئو در توئیتر خود نوشته دیدارها و گفت‌وگوهای کری با ظریف که آن‌ها را «تعامل با رژیم ایران، مهم‌ترین حامی دولتی ترور» توصیف کرده، «غیر قابل باور، بی‌سابقه و ناسازگار با سیاست خارجی ایالات متحده است».

دولت‌های آمریکا، جمهوری اسلامی را در صدر فهرست دولت‌های حامی تروریسم قرار داده‌اند. تهران همواره این اتهام‌ را رد کرده‌است.

پومپئو می‌گوید: توافق [اتمی] شکست خورده. رهایش کنید.

پست وزیر خارجه ایالات متحده ساعاتی پس از اظهارات مشابه او در جمع خبرنگاران منتشر شده‌است.

او روز شنبه ۲۴ شهریور ماه گفته بود «وزیر خارجه پیشین ایالات متحده با بزرگترین حامی ترور در جهان دمخور بوده و طبق گفته خودش با آنها صحبت می‌کرده و به آنها گفته که صبر کنید تا کار این دولت به پایان برسد. نظیر چنین چیزی را در تاریخ ایالات متحده نمی‌توانید پیدا کنید. یک وزیر خارجه نباید چنین رفتاری می‌داشته است. این رفتار بسیار ناشایست است.»

جان کری، وزیر خارجه آمریکا در دولت دوم باراک اوباما، فردی که نقش اساسی در پیشبرد مذاکرات اتمی با ایران داشت، اخیرا گفته است از زمان روی کار آمدن دونالد ترامپ، رئیس جمهوری آمریکا، چندین دیدار با محمدجواد ظریف داشته است.

در واکنش به انتقاد وزیر فعلی آمریکا، سخنگوی جان کری اظهار کرد که آقای کری شرح دیدارهای خود با وزیر خارجه ایران را با آقای پومپئو در میان گذاشته بود.

مت سامرز گفته است «جان کری مانند همه وزرای خارجه سابق ایالات متحده با همتایان سابق خود در اقصی نقاط جهان در ارتباط است و اوایل امسال نیز در یک مکالمه تلفنی طولانی با مایک پومپئو با ذکر جزئیات، توضیح داد که مقام‌های ایران چه دیدگاه‌هایی دارند».

دولت ترامپ در بهار گذشته از توافق اتمی خارج شد. ترامپ چه در جریان رقابت‌های انتخاباتی چه پس از پیروزی در انتخابات آمریکا، مانند تقریبا همه اعضای حزب جمهوری‌خواه، منتقد و مخالف مذاکرات و توافق صورت‌گرفته با ایران بود. دولت اوباما و دمکرات‌ها اما از «برجام» حمایت کرده‌اند.

ترامپ می‌گوید توافق اتمی برخلاف منافع ملی و امنیت کشورش است و در عین حال جلوی اقدامات «مخرب» ایران در منطقه و جهان، یا توسعه برنامه موشکی را هم نگرفته است. اوباما اما گفته است توافق با جمهوری اسلامی، به‌طور چشم‌گیری برنامه هسته‌ای ایران را عقب رانده و قرار هم نبوده به تمامی مشکلات میان ایالات متحده و جمهوری اسلامی پایان دهد.

ایران اتهام دخالت در امور کشورهای منطقه را رد کرده و می‌گوید برنامه موشکی‌اش «دفاعی» است و در حالی‌که تحت تحریم‌های نظامی گسترده قرار دارد، حاضر به کنار گذاشتن آن نیست.

مقام‌های آمریکایی از هر دو حزب و نیز متحدان آمریکا که هوادار برجام هستند، خواستار توقف اقدامات منطقه‌ای و برنامه موشک‌های بالیستیک ایران شده‌اند.

با خروج دولت ترامپ از توافق اتمی دور نخست تحریم‌ها در مرداد ماه اجرایی شدند و دور دوم و شدیدتر تحریم‌های آمریکا نیز قرار است در آبان ماه بازگردند.

توئیتر، رادیو فردا|ن
XS
SM
MD
LG