روسیه اعلام کرده است که نمیتواند پیشنهادهای ایالات متحده برای پایان دادن به جنگ اوکراین را در شکل کنونی آنها بپذیرد، چرا که این پیشنهادها به مسائلی که مسکو آنها را علت آغاز درگیری میداند، «نمیپردازد.»
به گزارش خبرگزاری رویترز، سرگئی ریابکوف، معاون وزیر خارجه روسیه، این مطلب را روز سهشنبه ۱۲ فروردین بیان کرد.
اظهارات این دیپلمات بلندپایه روس حاکی از آن است که مسکو و واشینگتن تاکنون نتوانستهاند اختلافات خود در مورد پایان جنگ اوکراین را برطرف کنند؛ اختلافاتی که ولادیمیر پوتین، رئیسجمهور روسیه، بیش از دو هفته پیش با بیان اینکه پیشنهادهای آمریکا نیاز به بازنگری دارند، به آنها اشاره کرده بود.
این سخنان در حالی بیان میشود که دونالد ترامپ، رئیسجمهور آمریکا، ظاهراً روزبهروز نسبت به آنچه که به نظرش تعلل مسکو در دستیابی به یک توافق گستردهتر است، بیصبرتر میشود.
آقای ترامپ در روزهای اخیر گفته که از پوتین «عصبانی» است و همچنین از اعمال تحریم بر کشورهایی که از روسیه نفت میخرند، سخن گفته است؛ در صورتی که احساس کند مسکو راه دستیابی به توافق را مسدود میکند.
ریابکوف که متخصص روابط روسیه و آمریکا است، گفت که مسکو هنوز آمادگی پیشبرد توافق را ندارد. وی در گفتوگویی که سهشنبه در نشریه دولتی «امور بینالملل» منتشر شد، گفت:
«ما پیشنهادها و مدلهایی را که آمریکاییها ارائه کردهاند، با جدیت بررسی میکنیم، اما نمیتوانیم آنها را در شکل کنونیشان بپذیریم.»
او افزود: «تا جایی که ما میبینیم، در این پیشنهادها هیچ جایگاهی برای خواسته اصلی ما، یعنی حل مشکلات مربوط به ریشههای این درگیری وجود ندارد. این مسئله کاملاً نادیده گرفته شده و باید بر آن غلبه کرد.»
پوتین پیشتر گفته بود که خواهان کنار گذاشتن تلاش اوکراین برای پیوستن به ناتو، به رسمیت شناختن کنترل کامل روسیه بر چهار منطقه اوکراینی که مدعی آنهاست، و محدود شدن اندازه ارتش اوکراین است. کییف این خواستهها را معادل با تسلیم کامل میداند.
روز سهشنبه همچنین دیمیتری پسکوف، سخنگوی کرملین، در پاسخ به پرسشی دربارهٔ اظهارات اخیر دونالد ترامپ که خواستار توافق پوتین در مورد اوکراین شده بود، به خبرنگاران گفت: «ما تماسهای خود را با طرف آمریکایی ادامه میدهیم.»
او افزود: «این موضوع بسیار پیچیده است. محتوای گفتوگوها که به حلوفصل اوکراین مربوط میشود، بسیار دشوار است و نیاز به تلاشهای بسیار بیشتری دارد.»
پیش از تعطیلات آخر هفته، دونالد ترامپ موضعی مصالحهجویانهتر نسبت به روسیه اتخاذ کرده بود که باعث نگرانی متحدان غربی شد، زیرا او تلاش داشت در سال چهارم جنگ اوکراین، به درگیری پایان دهد.
اما در روزهای اخیر و در پی رایزنیهایی با رهبران اروپایی از جمله رئیسجمهور فنلاند که از او خواستهاند روسیه را پاسخگو بداند، لحن ترامپ سختگیرانهتر شده است.