لینک‌های قابلیت دسترسی

خبر فوری
یکشنبه ۳۰ دی ۱۴۰۳ تهران ۰۸:۲۰

گزارشگر سازمان ملل: تحریم‌های ایران ناعادلانه و زیان‌آور هستند


پرچم ایران در مقر سازمان ملل در وین٬ اتریش
پرچم ایران در مقر سازمان ملل در وین٬ اتریش

گزارشگر ویژه سازمان ملل می‌گوید تحریم‌های ایالات متحده علیه ایران «ناعادلانه و زیان‌آور» هستند و به مردم عادی آسیب می‌زنند.

ادریس جزایری روز چهارشنبه٬ ۳۱ مردادماه در بیانیه‌ای اظهار کرد که وضع دوباره تحریم‌ها علیه ایران پس از خروج آمریکا از توافق هسته‌ای و اجرای همه‌جانبه این توافق از سوی شورای امنیت صورت گرفته که به گفته وی حاکی از «غیرقانونی» بودن این تحریم‌ها است.

گزارشگر ویژه سازمان ملل در حوزه «تاثیر منفی اقدامات یک‌جانبه قهری» افزود: «تحریم های بین‌المللی باید هدفی مشروع داشته و متناسب باشند. تحریم‌ها نباید حقوق شهروندان عادی را نقض کنند٬ اما هیچکدام از این موارد در این مورد [تحریم‌ها علیه ایران] مد نظر قرار نگرفته است.»

آقای جزایری خاطرنشان کرد: «این تحریم‌های ناعادلانه و زیان‌آور دارند اقتصاد و پول ایران را نابود می‌کنند٬ میلیون‌ها نفر را دچار فقر می‌کنند و قیمت کالاهای وارداتی را تا حدی بالا می‌برند که دیگر برای مردم مقرون به صرفه نیست.»

دونالد ترامپ، رئیس‌جمهوری آمریکا، ۱۸ اردیبهشت از برجام خارج شد. ۱۶ مردادماه نیز دور اول تحریم‌های تعلیق شده آمریکا علیه ایران دوباره اجرایی شد.

دونالد ترامپ پیش از این بارها برجام را ناقص و آن را بدترین توافق دانسته بود. وی معتقد است که این توافق، برنامه موشکی ایران و همچنین نقش مخرب تهران در صلح و ثبات منطقه‌ای را شامل نمی شد. رئیس جمهوری آمریکا خواستار توافق تازه‌ای است که برنامه موشکی و فعالیت‌های منطقه‌ای ایران را شامل شود

به دنبال خروج آمریکا از برجام٬ بازار ارز ایران دچار تنش شدیدی شد و قیمت دلار به یک باره با سرعت زیادی بالا رفت.

سخنگوی وزارت بهداشت نیز ۲۲ مردادماه اظهار کرد که به دلیل نوسانات ارزی، ۴۰ تا۵۰ قلم داروی خارجی در ایران کمیاب شده است. ایرج حریرچی با این حال تاکید کرد که «این کمبود در سطح کشورهای پیشرفته اروپا و آمریکا هم وجود دارد و کمبود یک تا دو درصدی دارو اجتناب‌ناپذیر است».

گزارشگر ویژه سازمان ملل روز چهارشنبه با این‌حال تاکید کرد که شرایط فعلی به حدی مبهم است که ایران دیگر قادر نیست کالاهای اساسی خود را وارد کند.

وی تاکید کرد که این شرایط می‌تواندمنجر به کمبود دارو و «مرگ خاموش میلیون‌ها بیمار در بیمارستان‌ها» شود.

این اظهارات در حالی مطرح شده که سعید نمکی، معاون اجتماعی سازمان برنامه و بودجه ۲۲ مردادماه گفته بود که «با برنامه‌ریزی‌ها و هماهنگی‌های انجام شده، مردم نباید نگران تاثیر تحریم‌ها در حوزه دارو و تجهیزات پزشکی باشند».

در تیرماه نیز یک «منبع آگاه» در یکی از دارخانه‌های ایران به روزنامه شرق گفته بود که شرایط اقتصادی هنوز تأثیر خود را در بخش دارو نشان نداده ولی احتمال داده بود که از شهریور ماه مردم «شاهد این تاثیرات» باشند.

با استفاده از بیانیه دفتر کمیساریای عالی حقوق بشر سازمان ملل متحد و رادیو فردا/ د.آ
XS
SM
MD
LG